Zde může být vaše reklama.

Odměny pod úrovní průměru Výzva za důstojné mzdy na vysokých školách

Výzva za důstojné mzdy na vysokých školách

foto: upol.cz

29. 06. 2022 - 15:00

Nedůstojné mzdy, zcela neadekvátní ocenění odborné kvalifikace, pedagogická činnost hodnocená hluboko pod úrovní průměrných platů v daných lokalitách. Taková je pozice akademiků na humanitních a sociálněvědních pracovištích, tedy nejen na filozofických, ale i na dalších fakultách, a to napříč Českou republikou. V reakci na tento neudržitelný stav, jenž je ojedinělý jak ve srovnání s jinými typy univerzitních pracovišť, tak i v komparaci s regionálním školstvím, oslovují autoři petice na podporu humanitních a sociálněvědních oborů z Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci představitele státu a vyzývají všechny, kdo řeší obdobný problém, aby se přidali formou petičního podpisu.

Adresáty otevřeného dopisu jsou přednostně předseda vlády, ministr školství, mládeže a tělovýchovy a ministryně pro vědu, výzkum a inovace.

Jan Stejskal, děkan FF UP, glosuje růst počtu podpisů pod výzvou: „Během několika dnů se k petici připojily stovky členů akademické obce mnoha tuzemských univerzit. Nejedná se jen o problém jedné vysoké školy, ale o selhání státu ve chvíli, kdy je zcela zřejmé, že žádný ze světových problémů není řešitelný bez oborů, jako jsou sociologie, historie, politologie, psychologie, jazykové vzdělávání, média a komunikace, právo, ekonomie a řada dalších.“

Tomáš Lebeda, předseda akademického senátu téže fakulty, doplňuje: „Není možné, abychom po akademických pracovnících požadovali vědecký výkon a publikace na mezinárodně konkurenceschopné úrovni, jazykové kompetence a nemalé pedagogické vytížení v situaci, kdy jsou jejich tarifní mzdy zcela demotivující. Chceme, aby poměr tarifních mezd akademických pracovníků vůči jiným vysoce kvalifikovaným profesím placeným z veřejných prostředků byl adekvátní a aby odpovídal poměru, který je běžný ve vyspělých zemích.“

„Naši výzvu lze vnímat jako začátek celorepublikového vzdoru, který se v případě, že nebudeme vyslyšeni, promění v občanskou neposlušnost. Jsme připraveni získat podporu zásadní části českých univerzit,“ uzavírá František Kratochvíl, předseda fakultních odborů a jeden z prvních signatářů.

Další články