Zde může být vaše reklama.

Zvrat v kauze Zahrádkáři slaví první vítězství: Jedná s nimi Povodí

Zahrádkáři slaví první vítězství: Jedná s nimi Povodí

23. 06. 2019 - 06:01

Olomoucká radnice „ustoupila“ v komplikovaném problému zahrádek na Nových sadech a dala rebelujícím zahrádkářům zelenou k tomu, aby sami jednali s Povodím Moravy o IV. etapě protipovodňových opatření. Zahrádkáři tak budou jednat s Povodím, přičemž finanční ředitel Povodí Moravy se měl podle šéfa kolonie Morava Petra Moravce vyslovit v tom smyslu, že studie, kterou si zahrádkáři sami zaplatili a je oponentní vůči původnímu návrhu, je velmi zajímavá.

Zahrádkářská kolonie na pravém břehu Moravy vedle čističky na Nových sadech, která měla ustoupit protipovodňovým opatřením, má výraznější naději na přežití. Zahrádkáři už skoro dva roky argumentují tím, že vybudování suchého poldru v místě je krajinářský nesmysl, protože přirozený rozliv vody při povodni bude mířit na levý břeh, a sami si zaplatili studii, která vyvrací investiční plány Povodí Moravy. Autorem této studie je vodohospodář Václav Čermák. Svaz zahrádkářů se minulý týden vydal na olomouckou radnici studii odprezentovat, zástupci města ale v podstatě kapitulovali a poslali vzbouřené zahrádkáře jednat přímo na Povodí Moravy. A tam částečně uspěli.

Moravec: primátor si během našeho jednání hrál s telefonem
„Finančí ředitel Povodí Moravy nevěřil vlastním očím, jak je ta studie pana Čermáka kvalitní. Pan Čermák vypočítal, že výška hlasiny a průtok se vlezou pod železniční most a uvítal to,“ řekl redakci Hanáckého Večerníku předseda kolonie Petr Moravec. Nyní se snaží pro podporu Čermákovy studie, kterou si zahrádkáři sami zaplatili, získat nezávislé odborníky.
Podle zástupců Povodí Moravy se jednotlivé body z Čermákovy studie dají použít, může se tak ale stát až se souhlasem zahrádkářů, kteří považují Čermákův projekt za svůj majetek.

Spor o průtok při povodni: Kdo má pravdu?
Argument olomoucké radnice, ospravedlňující vybagrování zahrádek, byl dán čísly, které při stoleté vodě zvedají na pravém břehu výšku hladiny o metr a půl a výrazně zvyšují průtok. „Nezdálo se nám to, tedy jsme nechali inženýra Čermáka celou věc znovu vypočítat a vyvrátit tento argument pana Krejčího. A výsledek je ten, že ano, hladina stoupne o metr a půl, ale průtok rozhodně nebude takový, jaký tvrdil pan Krejčí. Voda bude v místě v podstatě stát,“ uvedl Moravec.
Jak zmínil, nelíbil se mu přístup pana primátora během jednání. „Nelíbí se mi přístup pana primátora, celou dobu během našeho jednání během prezentace práce pana inženýra Čermáka si surfoval na telefonu“ říká Moravec.
Povodí Moravy nyní na celou akci shání projektanta, všechny strany zainteresované ve věci ale tlačí čas, protože peníze už jsou alokovány. „Závěr je takový, že jsou překvapeni kvalitou Čermákovy práce a rozhodně se nebrání dalším schůzkám,“ shrnul Moravec. Kolonii tak svitla výrazná naděje na přežití.

Další články