Zde může být vaše reklama.

Změny v MHD Základní jízdné v Olomouci zdraží, za roční kupón lidé ušetří

Základní jízdné v Olomouci zdraží, za roční kupón lidé ušetří

foto: Redakce

27. 10. 2019 - 15:00

Cestující v olomoucké hromadné dopravě čekají v příštím roce významné změny. Dopravní podnik města Olomouce (DPMO) po devíti letech zdraží základní jízdenku, namísto současných 14 korun bude stát 18. Zároveň ale sníží cenu celoroční jízdenky, lidé za ni ušetří 250 korun. Změny schválila rada města Olomouce a začnou platit od 1. dubna 2020.

Primárním cílem DPMO je motivace cestujících, aby využívali právě delší časové jízdenky. U ročního kuponu se cena sníží z 3200 na 2950 korun, u zlevněného jízdného z 1600 na 1475 korun. Lidé v Olomouci tak za roční jízdenku zaplatí nejnižší částku ze srovnatelných krajských měst, například v Liberci stojí 5520 korun, v Ústí nad Labem 4845 Kč. 

Cena SMS jízdenky zůstane na 18 korunách a sjednotí se tak s hodnotou základní jízdenky, naopak podraží nákup cestovního dokladu přímo u řidiče, kde cena stoupne ze stávajících 20 korun na 30. „Důvodem je motivace k preferenci nákupu prostřednictvím jízdenky SMS nebo nákupu v automatech a předprodeji. Ovlivňuje to plynulost dopravy a rychlost odbavení cestujících,“ objasnil předseda představenstva DPMO Jaromír Machálek.

Jízdné půjde platit kartou
Rada dopravního podniku zároveň schválila zadávací dokumentaci na elektronický odbavovací systém v autobusech a tramvajích. Ten by měl umožnit hlavně platbu jízdenky kartou přímo v dopravním prostředku. V souvislosti s touto změnou se uvažuje o zavedení jízdenky se zkrácenou dobou platnosti. Ve hře je tak varianta desetiminutové jízdenky za cenu 14 korun. „Jde o kroky, které směřují k postupné modernizaci Dopravního podniku města Olomouce,“ komentoval změny předseda dozorčí rady DPMO Josef Kaštil.

Podle výroční zprávy DPMO také meziročně stoupl počet cestujících. Zatímco v roce 2017 přepravil olomoucký dopravní podnik necelých 56 milionů, loni jich bylo už více než 57,5 milionu. Tuto změnu vedení DPMO přičítá hlavně nárůstu cestujících seniorů mezi 65 a 70 lety, kteří měli od loňska padesátiprocentní slevu z běžného jízdného a nad 70 let jim stačil pouze dvacetikorunový roční poplatek. 

Další články