Zde může být vaše reklama.

Záleská, Bačák, Tichák, Pejpek i Žbánek. Kdo chce být primátorem?

Záleská, Bačák, Tichák, Pejpek i Žbánek. Kdo chce být primátorem?

foto: Olomouc.eu

30. 03. 2022 - 06:52

Jednotlivé strany, které se chystají v podzimních volbách ucházet o vstup do olomouckého zastupitelstva, postupně představují své kandidáty na primátora, případně primátorku. V posledních týdnech se tak stalo u ODS a také hnutí ProOlomouc.

Olomouckou ODS by měla do voleb vést jako jednička Markéta Záleská, současná náměstkyně primátora, kterou si do svého čela zvolili na stranickém sněmu delegáti. Záleská ve volbě získala 43 hlasů a porazila podnikatele Richarda Benýška, který získal hlasů 17. U ODS je pravděpodobné, že bude chtít v Olomouci zopakovat celostátní úspěch značky SPOLU. Oficiální potvrzení přišlo 29. března. "Podepsáno. V letošních komunálních volbách do toho jdeme s KDU-ČSL a TOP 09 v Olomouci SPOLU," uvedl na svém facebooku dosavadní lídr ODS v Olomouci Martin Major, který je od podzimu také poslancem. Strany spolu ale v rámci povolebních koalic spolupracovali už mezi lety 2010 až 2018. Za TOP 09 bude na čele kandidátky Dominika Kovaříková a barvy lidovců bude hájit nový lídr, Štěpán Kellner.

Lídra už představilo také hnutí ProOlomouc, které má v současném zastupitelstvu 5 křesel. Stejně jako před čtyřmi lety hnutí do voleb povede Tomáš Pejpek. „Už před čtyřmi lety si voliči řekli drtivou většinou o hlubokou změnu olomoucké politiky, avšak tehdejší vítěz jejich jasný vzkaz nevyslyšel. Nyní je po více než čtvrt století neuspokojivé správy radnice nejvyšší čas na opravdovou změnu. Olomouc nesmí být nejzadluženějším městem s korodující a opotřebovanou infrastrukturou, ale fungující, příjemná a bezpečná metropole Moravy,“ uvedl v tiskové zprávě ProOlomouc kandidát na primátora Tomáš Pejpek.

Svého lídra už v lednu představili také Piráti, bude jím Viktor Tichák. Strana v minulých volbách kandidovala společně se Starosty, v současné době to ale vypadá, že půjde každá ze stran do voleb samostatně. Případným lídrem u Starostů by mohla být například současná zastupitelka Andrea Hanáčková.

Lídra už má také hnutí ANO, svou pozici bude obhajovat primátor Miroslav Žbánek. V radě sedí také zástupci hnutí spOLečně, to by měl podle všech indicií vést do voleb současný náměstek Otakar Štěpán Bačák, kterého si hnutí zvolilo v rámci primárek.

Další články