Zde může být vaše reklama.

Zastupitelé schválili dotaci do oprav v památkové zóně

Zastupitelé schválili dotaci do oprav v památkové zóně

foto: Archiv

10. 03. 2020 - 06:00

Zastupitelé města Olomouce schválili na svém devátém veřejném zasedání, které v budově na Hynaisově 10 v Olomouci proběhlo v pondělí 9. března, dotaci, která má jít do Městské památkové rezervace a Městské památkové zóny. S tímto bodem na zasedání přišel náměstek primátora Matouš Pelikán.

"Město Olomouc obdrželo pro rok 2020 příslib státní dotace z Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón ve výši 1 325 tisíc korun. Prostředky z tohoto programu je možno využít na obnovu památkově chráněných objektů, které se nacházejí na území MPR a jsou ve vlastnictví obce, církve nebo fyzických a právnických osob. Dotaci je možno poskytnout na realizaci stavby, a to pouze na tu část, která souvisí se zachováním památkové podstaty objektu tj. např. oprava střechy, fasády, statické zajištění, restaurátorské práce apod. Systém těchto státních dotací je zásadně vícezdrojový; to znamená, že na nákladech na obnovu se musí podílet také vlastník a rovněž město, které o poskytnutí státní dotace spolurozhoduje," píše se mimo jiné v důvodové zprávě k této dotaci.

"(Zastupitelstvo) Schvaluje rozdělení prostředků státní dotace z Programu regenerace MPR a MPZ pro rok 2020 včetně povinné finanční spoluúčasti SMOl mezi 4 akce obnovy podle tabulky „Rekapitulace akcí obnovy připravovaných v Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón na rok 2020“ v příloze důvodové zprávy," stojí v zápisu z 9. schůze. Pro byli všichni přítomní zastupitelé.

Na co konkrétně budou peníze použity? Dům číslo popisné 169, na adrese Dolní náměstí 19, jde o pokračování obnovy fasády do náměstí a restaurování kamenných portálů, u fyzické osoby. O dotaci zažádaly také dvě právnické osoby, jde o dům 250, Žerotínovo náměstí 13, kde jde o dotaci na obnovu břidlicové dlažby v průjezdu a dům 323, na adrese Ostružnická 4, zde jde o restaurování malovaného záklopového stropu. O dotaci si ve dvou případech požádala také církev. A to na kostel sv. Michala kvůli pokračování na restaurátorských pracích centrální kupole, druhá dotace pak má jít na  Arcibiskupský kněžský seminář, tam jde o dokončení restaurování kamenných prvků západní fasády objektu.

Dotace, která letos činí výše uvedených 1 325 tisíc korun, je oproti loňskému roku nižší o 1 260 tisíc. V roce 2018 pak Olomouc dostala dokonce o 1 525 tisíc korun více. Mezi městy v republice to v příjmu právě této dotace znamená pokles z 1. až 3. příčky v roce 2018, 12. příčky v loňském roce, až na 21. příčku v roce letošním.

Další články