Zde může být vaše reklama.

Zdíkův palác v Olomouci čeká rekonstrukce, návrh připravil Šépka

Zdíkův palác v Olomouci čeká rekonstrukce, návrh připravil Šépka
Návrh rekonstrukce Zdíkova paláce.

foto: MuO - archiv Jan Šépka

28. 01. 2021 - 10:24

Arcidiecézní muzeum v Olomouci na více než rok uzavře své brány. Koronavirus uspíšil dlouhodobě chtěnou rekonstrukci prostor Zdíkova paláce, který proslul svými románskými okny. Návštěvníci díky stavebním úpravám, jejichž podobu navrhl architekt Jan Šépka, autor kontroverzemi opředené budovy SEFO, budou moci projít všechna čtyři ramena gotické křížové chodby i podkrovím bývalého kapitulního děkanství, kde vznikne zbrusu nový výstavní prostor.

"Práce začnou v únoru letošního roku," prozradil na tiskové konferenci vedoucí odboru starého umění Miroslav Kindl. Hotovo by mělo být v půlce roku 2022.

Přestavba, která Zdíkův palác ještě více zpřístupní návštěvníkům, vyjde na 50 milionů korun. Samotná příprava projektu trvala více než dva roky. Během prací dojde k odstranění nepůvodního zastřešení Zdíkova paláce, které vzniklo v 80. letech minulého století, dojde k výměně lávek, zábradlí i oken. Rekonstrukce nově zpřístupní celou gotickou křížovou chodbu v přízemí budovy.

"Rekonstrukcí projde také infrastruktura sloužící návštěvníkům. A to podle návrhu architekta Jana Šépky," doplnil Kindl.

Nově vznikne sociální zázemí v prostorách záchodů uzavřené kavárny Amadeus. Rekonstukce vyřeší také nevyhovující depozitář Metropolitní kapituly nad sakristií katedrály a restaurování svatostánku v kapli svatého Stanislava.

Do Zdíkova paláce pronikne přirozené světlo, Šépka využije beton, ocel a sklo

Za architektonickým návrhem rekonstrukce stojí Jan Šépka, se kterým Muzeum umění v Olomouci i Arcidiecézní muzeum spolupracují dlouhodobě. Pracovat se zde bude s materiály, které v době vzniku buď neexistovaly, nebo se s nimi pracovalo jinak. Řeč je o betonu, oceli a sklu. Podle zástupců muzea to má pro návštěvníka výhodu.

"Návštěvník díky použitým materiálům okamžitě pozná, zda se jedná o původní konstrukci, nebo naprostý novotvar," řekl novinářům Kindl.

Návštěvník si po rekonstrukci všimne opačného sklonu střech, které v současnosti kryjí vzácná románská okna. Nový sklon střechy opět otevře okna přirozenému světlu. Návštěvníky tak čeká po desetiletích zcela nový zážitek.

Rekonstrukce se nevyhne ani podkroví bývalého kapitulního děkanství, tedy prostoru nacházejícího se nad součásnou Obrazárnou a sálem Mozartea. Vznikne zde nový výstavní síň.

"Prostor pro novou expozici je zde předpřipravený už z dob, kdy se budovalo Arcidiecézní muzeum," řekl na tiskové konferenci ředitel muzea Ondřej Zatloukal.

 

 

Další články