Zde může být vaše reklama.

Ve věku nedožitých 67 let Zemřel profesor Vítězslav Kolek. Odborník na plicní onemocnění

Zemřel profesor Vítězslav Kolek. Odborník na plicní onemocnění

foto: Archív FN Olomouc, www.fnol.cz

31. 01. 2020 - 16:08

Ve čtvrtek 30. ledna 2020 zemřel prof. MUDr. Vítězslav Kolek, DrSc ve věku nedožitých 67 let. Byl světoznámý odborník na plicní onemocnění a vedl Kliniku plicních nemocí a tuberkulózy olomoucké Fakultní nemocnice celých 21 let.

„Úmrtím profesora Kolka jsem hluboce zasažen, byl to můj blízký přítel. A k tomu velký odborník, který se významně zasloužil o rozvoj kliniky a celé pneumologie. Určitě na něj bude vzpomínat i řada jeho vděčných pacientů,“ uvedl ředitel FN Olomouc prof. MUDr. Roman Havlík, Ph.D.

Vítězslav Kolek vystudoval Lékařskou fakultu Univerzity Palackého a Olomouci zůstal věrný po celý svůj profesní život. Ve Fakultní nemocnici Olomouc začínal v roce 1977 jako sekundární lékař na tehdejší Klinice tuberkulózy a respiračních nemocí a od roku 1999 vedl Kliniku plicních nemocí a tuberkulózy.

Kromě lékařského titulu byl od roku 1991 také docenterm pro obor vnitřní nemoci a později dokonce profesorem vnitřního lékařství. Kromě toho získal také věděcké tituly CSc. A DrSc., a to hlavně za výzkum sarkoidózy a dalších intersticiálních plicních procesů.

Byl také součástí věděckého týmu Lékařské fakulty UP, který patřil mezi přední výzkumná centra zkoumající tato

Za svůj život napsal 30 monografií, 36 kapitol v monografiích, 3 učebních textů a autorem či spoluautorem 504 odborných publikací a 1574 přednášek doma i v zahraničí. 

Mezi léty 2004 a 2011 působil jako proděkan Lékařské fakulty UP pro studium v cizím jazyce a zahraniční vztahy. A v neposlední řadě byl také předsedou České aliance proti chronickým respiračním nemocem.

Další články