Zde může být vaše reklama.

DVACET LET V ZOO Zemřel Sylvin, zakladatel dynastie mravenečníků v olomoucké zoo

Zemřel Sylvin, zakladatel dynastie mravenečníků v olomoucké zoo

foto: Zoo Olomouc

25. 01. 2024 - 11:11

Smutná zpráva přišla z olomoucké zoo na Svatém Kopečku. V požehnaném věku 21 let zemřel před pár dny zakladatel dynastie mravenečníků v tamní zahradě – samec Sylvin. Cizokrajný savec, který dával radost tisícům dětí i dospělých, měl bohatý život, za který zplodil sedm mláďat. Držel také národní prvenství, když se v roce 2011 postaral o vůbec prvního malého mravenečníka narozeného v zajetí v Česku. Sylvin ze zoo úplně nezmizí, jeho kostra bude vystavena ke vzdělávacím účelům.

„Ročního Sylvina, původem z Francouzské Guyany, získala olomoucká zoo v roce 2004 a tím chov těchto zvířat v Olomouci započal,“ uvedla mluvčí zahrady Iveta Grónská. Doplnila, že v posledních týdnech se starý mravenečník sotva držel na nohou a později už nebyl schopen pohybu, proto ošetřovatelé přistoupili k eutanázii. Po Sylvinovi zůstala šestnáctiletá samice, která nyní čeká na mladého samce. V budoucnu chce zoo pořídit nový chovný pár.

Mravenečníci denně sežerou až 30 tisíc mravenců a termitů. Spolu s nimi spolykají kamínky a písek, kterými v žaludku s pomocí žaludečních šťáv rozmělňují mravence, a tím podporují trávení. Ve volné přírodě se vyskytují poměrně běžně, avšak jejich chov v lidské péči není snadný. Jeden z důvodů se přičítá právě nepřítomnosti termitů v potravě. Tato pro ně nejdůležitější část jídelníčku ve volné přírodě se nahrazuje v zajetí jemně namletým libovým hovězím nebo drůbežím masem namíchaným se syrovými vejci, pořádnou dávkou hmyzu, nechybí ani ovoce v podobě banánů, granule pro hmyzožravce a v neposlední řadě minerály a vitaminy. Trávicí funkce se podporuje rašelinou.

Mravenečníci patří do skupiny chudozubých, žijících v oblastech pamp Jižní Ameriky. Nejstarší formy mravenečníků žily na Zemi již před více než 20 miliony let. Mravenečník sice nemá žádné zuby, zato má až 60 cm dlouhý jazyk, který je schopný vypláznout až 160x za minutu. Řadí se k typickým samotářům, kteří hledáním potravy stráví mnoho času a urazí nemálo kilometrů. Jelikož jsou výborní plavci, vzdálenosti překonávají i přes vodní plochy. Ve volné přírodě se dožívá v průměru 14 let, v zajetí cca 20 let.

 

Další články