Zde může být vaše reklama.

Vlčí safari Zoo Olomouc loni navštívilo 293 457 návštěvníků

Zoo Olomouc loni navštívilo 293 457 návštěvníků
Vlčí safari, jedno z největších lákadel loňské sezóny v Zoo Olomouc.

foto: Lukáš Blokša

09. 02. 2021 - 12:50

Olomoucká zoologická zahrada má za sebou jednu z nejnáročnějších sezón, jaké pamatuje. Vzhledem k pandemii koronaviru není překvapivé, že návštěvnost v zahradě, která je běžně otevřená 365 dní v roce a tentokrát musela zůstat téměř čtyři měsíce zavřená, klesla. A to až na hodnotu 293 457. Podle vedení zahrady se návštěvnost pod číslem tři sta tisíc pohybovala naposledy před čtvrtstoletím. Pro zvířata ale pandemie žádnou změnu neznamenala.

„Předešlý rok byl jedním z nejsložitějších v historii zoo. Rád bych poděkoval všem za podporu zoo, tím i podporu při záchraně ohrožených druhů zvířat. Zásadní podíl na finanční stabilitě zoo má její zřizovatel Statutární město Olomouc, který v tomto roce přispěl částkou 33 mil. Kč. Vážím si však i každého jednotlivce, který nám pomohl zvládnout toto těžké období. Věřím, že budeme brzy moci naplno realizovat naše poslání,“ zhodnotí rok a v tiskové zprávě poděkoval ředitel Zoo Olomouc Radomír Habáň.

Kolik Zoo Olomouc navštívilo v roce 2020 návštěvníků?

Počet návštěvníků se v loňském roce zastavil na čísle 293 457.

"Návštěvnost pod hranicí 300 000 jsme zaznamenali naposledy před 25 lety. Pro srovnání v roce 2019 byla návštěvnost 348 209 osob. První uzavření v březnu na dobu dvou měsíců se podařilo v letních měsících dohnat jak v návštěvnosti, tak i finančně," prozradila mluvčí zahrady Iveta Gronská.

Problematickou se pro zahradu stalo podzimní uzavření, které podle dostupných údajů znamenalo pokles v řádu desítek tisíc návštěvníků. 

"Tento propad již dohnat nešlo a to také proto, že byly zrušeny všechny významné akce v průběhu celého roku," uvedla Gronská.

Zvířat se situace nedotkla, narodila se spousta mláďat

Pokud už mohla být zoologická zahrada na Kopečku otevřená, mohli se návštěvníci těšit z nově narozených mláďat. A to například u lemurů, surikat, ale také žiraf, velblouda dvouhrbého a klokanů. Výjimečným bylo také narození lenochoda dvouprstého.

Krmivo pro zvěř stálo přes šest milionů korun

Rozpočet zahrady pěkně napnuly zvířecí hody, roční útrata za nákup krmiva byla 6 436 801 koruna. Denně tak zvířata spořádala krmivo za necelých osmnáct tisíc korun.

Zoologická zahrada dokončila vlčí safari, zprůchodnila ptačí voliéru

Čilý ruch probíhal také v rámci infrastruktury zahrady. Dělníkům se podařilo dokončit vlčí safari, došlo ke zprůchodnění ptačí voliéry, opravy se dočkal výběh pro rysy, změn doznala také expozice terárií, která se rozrostla.

Další články