Zde může být vaše reklama.

LEVHARTI I ARKTIČTÍ VLCI Zoo se vyplatí navštívit i v zimě, zasněžená zahrada je kouzelná

Zoo se vyplatí navštívit i v zimě, zasněžená zahrada je kouzelná

foto: Zoo Olomouc

09. 12. 2023 - 13:28

Pokud si říkáte, že pro vás skončila sezóna návštěv zoologických zahrad, zkuste udělat výjimku a vypravte se třeba do té nejbližší - na Svatý Kopeček. Jen pár zvířat se ukládá k zimnímu spánku a řada z nich naopak sníh a mrazy miluje. Například vlci, levharti, tygři, pižmoni či některé druhy opic. Navíc má zimní prohlídka zoo v lesích nad Olomoucí neopakovatelné kouzlo.

„Mráz mnohým druhům, zejména severským, svědčí víc než podzimní vlhkost. Jiná zvířata, která obývají teplé biotopy, se za léta strávená v zoo adaptovala natolik, že není výjimečným úkazem vidět na sněhu třeba klokany či žirafy,“ říká mluvčí olomoucké zoologické zahrady Iveta Grónská.

Tušíte, jaké teploty zvířata snesou? Třeba vlci Hudsonovi žijící v nekonečných ledových pustinách na severu Ameriky se setkávají i se čtyřicetistupňovými mrazy. Sobi polární žijí všude kolem severního polárního kruhu, v Severní Americe na Aljašce a v Kanadě, ve Skandinávii a v severní části Ruska. V místech, kde teploty mohou klesat až k -50 °C. Obyvatel východního Ruska tygr ussurijský zvládne zhruba stejné mrazy, rys karpatský, který je doma i v českých a slovenských horách, se popasuje s -20 °C. Makaci červenolící si dokáží poradit s rozmanitými teplotami, nejsou pro ně výjimkou ani takové, které se pohybují okolo -15 °C.

Všechna vyjmenovaná a mnoho dalších zvířat vás čeká v olomoucké zoo, která je otevřena denně od 9 do 18 hodin.

 

Další články