Zde může být vaše reklama.

INVENTURA ZVÍŘAT Zoo zjišťuje přesné počty zvířat. Se sčítáním pomůžou návštěvníci

Zoo zjišťuje přesné počty zvířat. Se sčítáním pomůžou návštěvníci

foto: Zoo Olomouc

07. 01. 2024 - 12:45

Nelehký, ale oblíbený úkol postavilo před své návštěvníky vedení Zoologické zahrady na Svatém Kopečku u Olomouce. Až do začátku března nabízí malým i velkým dobrovolnou práci sčítacího komisaře, který v zahradě provádí takzvanou zooinventuru, při níž je potřeba zjistit, kolik zvířat ve vybraných ohradách, výbězích, stájích, klecích, a pavilonech vlastně žije. Pracovníci zoo již inventuru udělali koncem roku. Protože ale nikdo není neomylný, nechají svoje výsledky ještě překontrolovat návštěvníky.

„Práci sčítacích komisařů si mohou lidé vyzkoušet až do 10. března. Tradiční zooinventurou se baví téměř všichni příchozí. Počítejte tak, ať se vaše a naše čísla shodují, abychom nenabyli dojmu, že nám některé ze zvířat zahradu opustilo, nebo do ní potajmu přišlo,“ říká s úsměvem Pavel Javůrek z marketingového oddělení.

A zároveň upozorňuje na úskalí, která mohou méně zkušené komisaře potkat, protože zvířata nejsou nastoupena v řadě a nečekají vzorně, až je návštěvníci spočítají. Proto zoo do sčítání zařadila ty druhy, na které je vidět a u nichž je reálná šance, že se se neschovají třeba do nory nebo pod kámen. „Hodit se bude základní znalost matematiky, dobrý odhad a notná dávka štěstí. Zvířata totiž neposedí, neodpoví a samotné sčítání tak nemusí být úplná legrace. Někteří jedinci například spí na sobě nebo propleteni v klubku, což může přesnost výpočtu ztížit,“ uvedl Javůrek.

Inventurní formulář si mohou lidé vyzvednout při vstupu na pokladně zoo a na stejném místě jej při odchodu hodit do připraveného boxu. Těm komisařům, jejichž výsledky budou nejpřesnější, zahrada slibuje za práci zajímavé ceny.

 

Další články