Zde může být vaše reklama.

Nový žirafí samec Olomoucká zoo má Michala z Polska

Olomoucká zoo má Michala z Polska

foto: archiv redakce

02. 04. 2022 - 14:30

Olomoucká zoo má dalšího chovného samce. Je jím 3. září 2019 narození Michal. Přicestoval z polské zoologické v Opole coby nepříbuzný samec k žirafám z Olomouce.

Současný samec Marc je ve svých 17 letech již pomalu za horizontem reprodukčních schopností, ale hlavně ho se spoustou samic již pojí příbuzenská vazba. „Transport proběhl v pořádku. Žirafí samec byl klidný, vše se odehrálo v poklidu, z transportního vozu vystoupil sám a po krátkém pobytu venku se vydal mezi naše samice,“ řekla zooložka Libuše Veselá.

Zoo Olomouc je chovem žiraf věhlasná. Chovají se zde od roku 1976. Zoologická zahrada Olomouc se zapsala do historie chovu žiraf jedinečnou událostí. V roce 1999 Veronika porodila dvojčata. Tato dvojčata přežila, což se podařilo pouze 4 krát na světě. Veronika byla obdivuhodnou a příkladnou maminkou, na svět přivedla celkem 10 mláďat a svým věkem 24 let patřila k nejstarším žirafám v České republice. Prozatím se v zahradě narodilo celkem 71 mláďat.

Žirafa coby nejvyšší suchozemský savec planety, nemá díky své výšce potravní konkurenci. Její domovinou jsou africké savany, otevřené pláně s řídkým stromovím. Největší samec vážil téměř 2 t a měřil 5, 87 m. Žirafa příliš často nepije, jelikož při pití musí zaujmout složitou pozici, kdy je nezbytně nutné, aby do široka roztáhla končetiny od sebe, tím se však stává snadnější kořistí. Krk tvoří stejný počet obratlů jako lidský, tj. 7 a na hlavě jim po celý život rostou růžky, které jsou při narození chrupavčité a kostnatí s postupem věku, samci je používají při vzájemných soubojích. Stádo může čítat pouze jednoho dospělého samce. Mláďata se rodí převážně v ranních hodinách, a to proto, aby stačila nabrat sílu a následovat matku se stádem do bezpečí dříve, než si jich všimne případný predátor. Dokáže vyvinout rychlost 51 km/h.

Další články