Zde může být vaše reklama.

Naši vědci znovu válí Olomoučtí vědci objevili dva nové druhy hvězdnatek

Olomoučtí vědci objevili dva nové druhy hvězdnatek
Hvězdnatka zdobená - nový druh objevený českým týmem vědců

foto: Šárka Chovancová - upol

27. 04. 2020 - 06:03

Olomoučtí vědci na Borneu objevili dva nové druhy hvězdnatek. První dostala jméno Thismia ornata (hvězdnatka zdobená, protože vnitřek jejího květu je pokrytý oranžovou síťkou připomínající krajku. Druhá se jmenuje Thismia coronata (hvězdnatka korunovaná) podle vršku květu, který připomíná korunu.

Tým vědců z Přirodovědecké fakulty Univerzity Palackého a Výzkumného ústavu rostlinné výroby na Borneu objevil dva nové druhy hvězdnatek. Celkem má tedy český tým na kontě objev už 12 nových druhů hvězdnatek.

Oba nové druhy vědci našli vlastně náhodou, protože pátrali po jiných druzích rostlin, které už jsou popsány, ale od jejich objevu je nikdo nespatřil.  „V případě Thismia ornata jsme chtěli najít druhy popsané italským botanikem Odoardem Beccarim v polovině 19. století. Místo toho jsme našli rostlinu, jejíž květ dosahuje v průměru až 12 cm a vyniká výrazným zbarvením. Unikátní je zejména vnitřní část květu, která je pokrytá sytě oranžovou síťkou připomínající krajku. V této podobě se u žádného jiného známého druhu Thismie nevyskytuje. To nás vedlo i k pojmenování rostliny,“ popsal Martin Dančák z katedry ekologie a životního prostředí.

Zajímavé je, že rostlina je poměrně známá u amatérských fotografů, protože roste na několika lokalitách u města Kuching, které hlavním městem malajsijského státu Sarawak. „Nikdo si však neuvědomil, že jde o dosud neznámý druh. Tato hvězdnatka také není tak náročná na své životní prostředí a roste i tam, kde by se jiné druhy nevyskytovaly. Našli jsme ji například i na okraji lesa v místní minizoo, hned vedle výběhu krokodýlů,“ doplnil Michal Sochor z Výzkumného ústavu rostlinné výroby.

Druhou hvězdnatku vědci objevili, když pátrali po po druhu Thismia goodii, která díky své modré barvě patří mezi ikonické druhy hvězdnatek. „Zajímavé je, že tyto dva druhy jsou si ve skutečnosti velmi podobné. Thismia coronata má sice květy žlutooranžové, ale oba druhy mají vršek květu utvářený do podoby tzv. mitry, což se v odborné terminologii v přeneseném slova smyslu používá pro horní část květu některých hvězdnatek právě díky její podobnosti s biskupskou čepicí. Díky žlutooranžové barvě a zvláštnímu lemu kolem květu připomíná i královskou korunu, což nás vedlo k pojmenování coronata,“ popsal Michal Hroneš z katedry botaniky.

Tento nový druh roste v horách na severu Bornea na hranici mezi malajsijskými státy Sarawak a Sabah a zatím byl nalezen pouze na jednom místě.

Další články