Zde může být vaše reklama.

Omítka na hlavu už padat nebude. Oprava začne po výstavě

Omítka na hlavu už padat nebude. Oprava začne po výstavě

foto: Vlastivědné muzeum Olomouc

02. 03. 2023 - 09:58

I když si mnozí z nás vzpomenou, že zážitky z dětství byly spojeny s řadou dobrodružství, nebezpečí a někdy i úrazů, muzeum přeci jen není místem, kde bychom chtěli absolvovat adrenalinové zážitky. Právě takové ale nabízelo nechtěně Vlastivědné muzeum Olomouc v polovině ledna, kdy muselo kvůli padající omítce ze stropu uzavřít hlavní výstavní sál s oblíbenou expozicí Dětský svět – dítětem v 19. a 20. století. Nyní je výstava znovu otevřena poté, co technici postavili v sále lešení a nad návštěvníky rozprostřeli bezpečnostní plachty.

„Výstava se tak přizpůsobila novým podmínkám. S největší pravděpodobností ji prodloužíme až do konce letošního října a pak by se sál sv. Kláry vyklidil a připravil na finální opravu. Samotná oprava prasklin je plánována na několik měsíců,“ vysvětlil Antonín Valenta, mluvčí olomouckého vlastivědného muzea. O havarijním stavu kleneb v největším výstavním sále, který býval do zrušení kláštera klarisek kostelem, ví vedení muzea i zřizovatel – Olomoucký kraj – již několik let. Na rekonstrukci sálu je zpracována dokumentace a projekt má stavební povolení.

Vlastivědné muzeum sídlí v budově někdejšího kláštera. Většina jeho střech už prošla rekonstrukcí v letech 2019 a 2020. Tehdy byl objeven i trám s letopočtem 1755. Oprava krovů nad sálem svaté Kláry ale součástí této rekonstrukce nebyla a naplánována je až na letošní rok.  

Výstava Dětský svět se otevřela v prosinci loňského roku a původně měla skončit letos v srpnu. Kvůli neplánované prodlevě ale bude prodloužena do října. Jen za první měsíc ji navštívilo přes 3 tisíce lidí a dlouhodobé uzavření expozice by znamenalo výpadek v plánovaných příjmech muzea.

Další články