Zde může být vaše reklama.

Otakar Štěpán Bačák: Stromy na náměstí

Otakar Štěpán Bačák: Stromy na náměstí

foto: archiv hnutí spOLečně

01. 09. 2022 - 16:01

Neustále se nás ptáte, jak to vypadá se stromy na olomouckých náměstích? Zadali jsme příslušnému odboru magistrátu zpracovat studii, díky které se nám podařilo zmapovat výskyt stromů na dnešním Horním náměstí v minulých obdobích. A vyplývá z ní mimo jiné i jedno zajímavé zjištění. Stromy byly na náměstí vždy v čase, kdy „bylo dobře“. Tedy v dostatečném časovém odstupu od válečných konfliktů, časů, kdy se rozvíjel například obrozenecký duch, v době dvacátých let minulého století, kdy od velké války uplynul dostatečný čas, byť světová krize byla za dveřmi.

 Zároveň se dá dle historických meteorologických řad vysledovat, že to bylo v obdobích bez povodní či kronikami zaznamenávaných krutých zim či spalujících letních období.
 Zkratkou bychom tedy mohli konstatovat, že v posledních několika desetiletích, kdy stromy na náměstí nejsou „dobře není“. Samozřejmě, že si uvědomuji, že jde o silné zjednodušení, politicko-ekonomická situace asi nemá až takovou spojitost s tím, zda stromy na náměstí jsou či nikoli. Spíše je možné usuzovat, že prostředí náměstí je pro stromy silně nepříznivé a udržet je tam vyžaduje soustavnou péči a s tou jsou spojené i nemalé náklady. Vidíme to na stromořadí na východní straně Dolním náměstí, kde musel být vybudován speciální závlahový systém, v opačném případě už by tam ty stromy opět nebyly. Proto nejde jen o to vykopat pár děr, ale připravit kompletní projekt, kterým bude zajištěno, že stromy přežijí klimatické podmínky a způsoby údržby kamenných povrchů, které by je obklopovaly.

 Stromy na Horním náměstí jsou o dvou otázkách: zda tam vůbec patří a zda tam pro ně najdeme místo, kde by jejich sázení nebránily sítě. Dnes máme prověřeno, že tzv. severní linie, kde je vidíme na historických fotografiích, je z hlediska sítí vhodná. Zůstávají tedy otázky, zda tam patří a zda jsme schopni je tam v případě vysázení udržet v takovém stavu, aby náměstí zdobily, nikoli hyzdily. 
 
Jsme pro to, aby se stromy na olomoucká náměstí vrátily a děláme vše, co je v našich silách, aby se nám to podařilo!

Další články