Zde může být vaše reklama.

Perník dostal trojici za mříže

Perník dostal trojici za mříže

foto: pcr.cz

30. 11. 2022 - 11:53

V polovině listopadu 2022 kriminalisté z Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje zadrželi organizovanou skupinu osob, která se podílela na závažné drogové trestné činnosti na Prostějovsku.

Kriminalisté zahájili trestní stíhání tří osob, dvou mužů ve věku 29 a 35 let a 43leté ženy. Starší z mužů pochází z Kroměřížska, mladší muž a žena z Prostějovska. Všichni byli obviněni ze spáchání zvlášť závažného zločinu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy.

Obvinění se měli protiprávního jednání dopustit tím, že nejméně od počátku roku 2022 do poloviny listopadu 2022 se jako členové organizované skupiny vědomě podíleli na organizaci a obchodu s chemikáliemi potřebnými k nelegální výrobě metamfetaminu (tzv. pervitinu).

Nezákonná činnost spočívala jak v nákupu různých léčiv, chemických látek a dalších prvků potřebných k výrobě drog, tak v samotné výrobě metamfetaminu a jeho následné distribuci. Trojice obviněných vytvořila organizovanou skupinu, ve které měl každý člen svou úlohu. Společným jednáním tak každý významnou měrou přispěl k výrobě metamfetaminu ve velkém rozsahu. Cílem jejich počínání byl finanční zisk, který dle poznatků kriminalistů obratem zmizel v herních automatech.

Od prvopočátku na případu pracovali kriminalisté z toxi týmu územního odboru Prostějov společně s kolegy z odboru obecné kriminality krajského ředitelství. Kriminalisté provedli v rámci realizace tři domovní prohlídky, při kterých zajistili jednu kompletní varnu metamfetaminu, chemikálie a nástroje potřebné k výrobě drogy a také věci potřebné k distribuci této látky. Celkem zajistili chemikálie na výrobu 4 kg metamfetaminu. Přesné množství drogy určí až přibraný znalec z oboru kriminalistiky, odvětví chemie. Staršího muže zadrželi kriminalisté přímo při výrobě metamfetaminu, který byl v tekutém stavu. Na samotné realizaci, která proběhla v polovině listopadu, se podíleli i kolegové z oddělení hlídkové služby Prostějov a policisté z odboru služební přípravy krajského ředitelství

Všichni obvinění byli v minulosti odsouzeni pro různorodou trestnou činnost a trestní stíhání je vedeno vazebně. V případě prokázání viny a odsouzení jim hrozí tresty odnětí svobody na deset až osmnáct let.

Další články