Zde může být vaše reklama.

V Hanáckém muzeu Pět set let stará stodola ze Skaličky se otevírá veřejnosti

Pět set let stará stodola ze Skaličky se otevírá veřejnosti

foto: Hanácké muzeum

25. 05. 2022 - 16:00

Patří mezi nejstarší dřevěné stavby na území České republiky a nyní se poprvé otevře veřejnosti. Stodolu ze Skaličky Hanáckého muzea v přírodě v Příkazích na Olomoucku si nejen zájemci o dřevěné stavitelství mohou poprvé prohlédnout v sobotu 28. května. Celodenní program nabídne komentované prohlídky stodoly, ovocného sadu s historickými odrůdami ovocných stromů, ale také krojovou poradnu.

Unikátní, bezmála pět století stará stodola původně stála v obci Skalička na Hranicku.  Roubená stavba byla na podzim 2020 rozebrána a umístěna do Frenštátu pod Radhoštěm, kde na konzervátorském pracovišti Národního muzea v přírodě proběhly nezbytné konzervátorské, restaurátorské a tesařské zásahy. Loni se pak jednotlivé části postupně převážely do Příkaz a stodola se kompletovala přímo na místě. „V Hanáckém muzeu v přírodě má tato stavba nezastupitelné místo. Můžeme ukázat, jak vypadaly dřevěné stodoly na Hané před masivním rozvojem hliněné architektury,“ vysvětlil Petr Vodešil, vedoucí Hanáckého muzea v přírodě.

Stodola ze Skaličky ale není jediným pokladem, který Hanácké muzeum v přírodě nabízí. „Mimořádně zajímavý je i náš ovocný sad. Skládá ze starých ovocných odrůd, dříve na hanácké vesnici běžných, dnes bychom je ale v zahradách hledali už jen stěží. Návštěvníci tak u nás najdou například hrušeň Krvavku nebo třeba jabloň Pasecké vinné, jejíž plody jsou velmi chutné,“ pokračoval Petr Vodešil.

Po celý den bude otevřená krojová poradna Bronislavy Millé a Jarmily Vítoslavské. Zájem o hanácký kroj totiž stoupá, a tak rostou i počty dotazů. „Lidé častokrát neumí rozlišit, zda jde o oděv sváteční, polosváteční, pracovní. Chybuje se i ve škrobení, žehlení a v celkovém pojetí kroje. Všechno má svá pravidla. Ale jsme připravené všechny dotazy zodpovědět a na návštěvníky se těšíme,“ řekla odbornice na hanácký kroj Bronislava Millá.

Celodenní program v sobotu 28. května startuje v 10 hodin, komentované prohlídky stodoly ze Skaličky se uskuteční v 10, 11, 14 a 15 hodin. Prohlídky sadu s odborným výkladem jsou naplánované na 10.30, 11.30, 14.30 a v 15.30, kdy se uskuteční poslední. Ve 13 hodin pak vystoupí dětská cimbálová muzika z Velké Bystřice. Vstup do muzea je po celý den volný.

Další články