Zde může být vaše reklama.

PRO VŠECHNY HOUBAŘE Pevnost poznání zve na houbový víkend

Pevnost poznání zve na houbový víkend

foto: Pixabay.com

28. 08. 2023 - 09:20

Patříte k milovníkům hub a trávíte jejich sběrem hodiny v lesích? Vášnivě diskutujete, zda jsou na omáčku lepší křemenáče nebo mladé smrkové hřiby? I pro vás připravilo olomoucké science centrum Pevnost poznání houbový víkend. Pod názvem Houby v pevnosti můžete o víkendu 9. a 10. září proniknout do tajů různých druhů těchto zajímavých živých organismů nejen z pohledu sběratele, ale i vědců.

„Co Čech, to houbař. Jsme nejvášnivější houbaři na světě a houby prostě milujeme. Proto jsme se rozhodli, že vás do tohoto rozmanitého světa vezmeme také v naší pevnosti,“ řekla mluvčí science centra Martina Vysloužilová.

Pouze v sobotu čeká návštěvníky sada workshopů. Mimo jiné si mohou přinést k určení svoje vlastní houby, zapojit se do diskuse o nejčastěji zaměňovaných houbách na téma Houboví dvojníci, dozvědět se, kde všude mohou růst houby, nebo si s odborníky popovídat o tom, jak spolehlivé jsou mobilní aplikace, které čím dál víc lidí využívá k určování hub.

Celý víkend mohou lidé zkoumat houby a plísně pod mikroskopem, děti pak ocení houbové omalovánky nebo si mohou vyrobit klíčenku, do které uvězní jednu ze zkoumaných plísní. Vstup na Houby v pevnosti je součástí běžných prohlídek.

Centrum popularizace Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci sídlí v unikátní budově velkého dělostřeleckého skladu z roku 1857. Prostřednictvím expozic, dílen, laboratoře a digitálního planetária zde zaměstnanci a studenti univerzity zábavnou a hravou formou přibližují dětem i dospělým vědecké poznatky i historická fakta. Více o programu na www.pevnostpoznani.cz

Další články