Zde může být vaše reklama.

Bezpečnost na cestách Policie radí: Na kole jen s přilbou

Policie radí: Na kole jen s přilbou
Přilba může zachránit život

foto: Pixabay - ilustrační foto

10. 08. 2020 - 06:01

V souvislosti se zvýšeným počtem nehod cyklistů, policie připomíná důležitost nošení přilby. Cyklisté patří do rizikové skupiny a přilba jim může zachránit život.

Společně s chodci patří cyklisté k nejzranitelnějším účastníkům silničního provozu. "I když ke své jízdě nepotřebují žádný řidičský průkaz, musí dodržovat a znát pravidla silničního provozu a dbát, aby jejich kolo bylo vybaveno všemi bezpečnostními prvky," zdůrazňuje policejní mluvčí Jiřina Vybíhalová.

 Právě proto policie připomíná, co vše patří do povinné výbavy cyklisty.:

  • dvě na sobě nezávislé účinné brzdy (přední a zadní)
  • přední odrazka bílé barvy
  • zadní odrazka červené barvy
  • oranžové odrazky na obou stranách pedálů
  • oranžové odrazky v paprscích kol
  • zaslepení konců řídítek (zátkami, rukojeťmi)
  • zakončení ovládacích páček (brzdy, měniče převodu) musí být obaleny materiálem pohlcujícím energii
  • matice nábojů kol, pokud nejsou křížové nebo rychloupínací, musí být uzavřené

 Pokud vyrazíte za snížené viditelnosti, musíte navíc mít také:

  • vpředu světlometem bílé barvy
  • vzadu svítilnou se zadním obrysovým světlem červené barvy
  • zdrojem elektrického proudu (dynamo, baterie)

"Není to ale jen správně seřízené a vybavené jízdní kolo, na co bychom předtím, než šlápneme do pedálů, měli pamatovat. V souvislosti s četnou nehodovostí cyklistů apelujeme na tyto účastníky silničního provozu, aby na cesty, a to bez rozdílu věku, vyrazili vždy se správně upevněnou přilbou na hlavě a ve výrazném oblečení doplněném nejlépe o další reflexní prvky," dodala Vybíhalová.

 Ochrannou přilbu podle zákona musí mít každá osoba do 18ti let. "Je ale především na rodičích a dospělých, aby dětem vysvětlili její důležitost a zároveň šli mladým jezdcům příkladem. Statistiky hovoří jasně. Až 80 procent všech zranění na kole přestavují úrazy hlavy. Pokud je cyklista při jízdě na kole vybaven přilbou, při pádu nebo střetu může předejít fatálním následkům. Pokud nepočítáme různé odřeniny a oděrky, jsou nejčastějšími úrazy po pádu z kola jednak zlomeniny, a pak také poranění hlavy spojená s otřesem mozku," vysvětlila mluvčí.

 V období letních měsíců a teplého počasí policie pravidelně eviduje zvýšený počet havárií či nehod s účastí cyklistů. V mnoha případech jde o velmi vážné úrazy, jejichž následky by podle policejního vyšetřování nemusely být tak závažné, když by měli cyklisté přilbu.  

"Jen na Šumpersku vyjeli od začátku tohoto měsíce policisté již k osmi nehodám cyklistů, z toho se dva zranili těžce, zbylých šest utrpělo lehká zranění. V jednom z případů sehrál roli alkohol, v dalším se vážně zranila starší žena na elektrokole. Pouze ve třech případech z osmi byli zranění vybaveni cyklistickou přilbou," uzavřela Vybíhalová

Další články