Zde může být vaše reklama.

Policisté kontrolovali zimní výbavu řidičů. Na co se zaměřili?

Policisté kontrolovali zimní výbavu řidičů. Na co se zaměřili?

foto: archiv policie Olomouckého kraje

19. 02. 2023 - 16:02

Tento týden kontrolovali šumperští policisté dopravního inspektorátu společně s krajským koordinátorem BESIP dodržování povinností spojených s provozem vozidel v zimním období. Akce se uskutečnila v úseku mezi Šumperkem a Rýmařovem. Co vše musí řidiči splnit, aby mohli se svým vozem v zimě bezpečně cestovat?

Při kontrole se zaměřili zejména na použití zimních pneumatik a dále dodržování toho, zda řidiči neřídí vozidlo, na němž jsou nečistoty, sníh či námraza, které zabraňují řidiči ve výhledu. Dále zjišťovali, zda neřídí vozidlo, na kterém je led, který by při uvolnění mohl ohrozit bezpečnost provozu na pozemních komunikacích,“ říká poručík Ladislav Jílek.

Řidiči jsou povinni ze zákona v období od 1. listopadu do 31. března používat zimní pneumatiky, a to za předpokladu, že se na pozemní komunikaci nachází souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza.  Navíc je nutné i předpokládat, že se tak vhledem k povětrnostním podmínkám v tomto období může snadno stát.

Povinná je hloubka dezénu nejméně 4 mm u vozidel do hmotnosti 3,5 tuny a u těžších vozidel by měla být hloubka dezénu nejméně 6 mm.

V autě určitě nesmí v zimě chybět také škrabka na led, rozmrazovač zámků, smetáček na odmetení sněhu. Hodit se mohou také rukavice, lopatka a trocha písku. S sebou se vyplatí i startovací kabely a baterka, protože v zimě se brzy stmívá a dostatek osvětlení například při výměně pneumatiky se zaručeně hodí.

Během akce kontrolovali policisté samozřejmě dodržování všech zákonných ustanovení souvisejících s provozem na pozemních komunikacích. Kontrolovaní řidiči obdrželi od policistů a krajského koordinátora BESIP drobné dárky v podobě škrabek na sklo a reflexních prvků. Dva řidiči dostali pokutu za nevyhovující technický stav vozidla a nepřipoutání se bezpečnostním pásem,“ říká dále Jílek.

 

Další články