Zde může být vaše reklama.

Kontroly řidičů Policisté zasahovali a řešili jízdu pod vlivem alkoholu i drog

Policisté zasahovali a řešili jízdu pod vlivem alkoholu i drog

foto: PČR - ilustrační foto

09. 07. 2020 - 09:02

V úterý i ve středu policie kontrolovala řidiče. V Uničově a v Olomouci natrefila na v obou případech čtyřiadvacetlileté mladíky pod vlivem alkoholu a v prvním případě i pod vlivem drog. Oběma řidičům hrozí až jeden rok odnětí svobody, pěněžitý trest nebo zákaz činnosti.

V úterý večer se policisté během běžné silniční kontroly pokusili zastavit řidiče v autě Škoda Octavia. Ten však na výstražné světelné zařízení s nápisem "STOP" nereagoval a dál ujížděl po silnici ve směru od Medlova k Uničovu-Benkov.

"Policisté se za ním okamžitě vydali a v obci Uničov-Benkov ho zastavili. Následně ho vyzvali, aby z vozidla vystoupil. Řidič však na výzvu nereagoval a zůstal sedět v nastartovaném vozidle. Vzhledem k tomu, že řidič nereagoval ani na opětovnou výzvu k vystoupení z vozidla, policisté ho za použití donucovacích prostředků z vozidla vytáhli a nasadili mu pouta," uvedla policejní mluvčí Irena Urbánková.

Následně policie zjistila, že jde o čtyřiadvacetiletého mladíka, u kterého dechová zkouška ukázala nejdříve 2,5 promile a následne 2,4 promile alkoholu. Řidič byl podroben také zkoušce na přítomnost omamných a psychoptropních látek, která prokázala přítomnost amfetaminu/metamfetaminu. Kromě toho policisté zjistili, že má řidič zablokovaný řidičský průkaz.

Nadýchal a snažil se to hodit na svého bratra

Hned ve středu při běžné kontrole hlídka zastavila řidiče v Hodolanech v Olomouci. Ten se při zjišťování totožnosti snažil vydávat za svého o dva roky mladšího bratra.

"Policisté důkladnou kontrolou zjistili, že se jedná o 24letého muže. Provedli u něj orientační dechovou zkoušku a naměřili mu 2,62‰ alkoholu v dechu, opakovanou dechovou zkouškou téměř 2,5 ‰ alkoholu v dechu," popsala mluvčí.

Muž s naměřenými hodnotami souhlasil, a proto nebyl nutný odběr krve.

Podle trestního zákoníku hrozí oběma řidičům 

trest odnětí svobody až na jeden rok, peněžitý trest nebo zákaz činnosti.

Další články