Zde může být vaše reklama.

SKONČÍ DOPRAVNÍ KALAMITY? Pomůže elektronický systém s parkováním na Kopečku?

Pomůže elektronický systém s parkováním na Kopečku?

foto: Hanácký Večerník

20. 08. 2023 - 12:39

V červenci jsme otestovali, v srpnu jedeme naostro. Tento měsíc zmizí ze Svatého Kopečku zbytek neplacených míst – parkoviště na Radíkovské a U Ovčačky budou podle předběžných informací nově stát v sezónu stovku na den. Na oplátku by měli řidiči ještě před vjezdem do obce vědět z informačních elektronických cedulí, na kterém parkingu ještě zbývají volná místa. Pokud se naplní kapacita všech cca 400 parkovacích míst, mají prostě smůlu a příště musí přijet dřív. Pro Olomoučany je to celkem jasný vzkaz – auta nechte doma a vyrazte do zoo busem nebo na kole. A přespolní...?

 

„V červenci měl dodavatel systému otestovat zařízení ve zkušebním provozu, během srpna potom spustit plný provoz,“ řekla Hanáckému večerníku mluvčí olomoucké radnice Radka Štědrá. Na 14 digitálních cedulích (první jsou už na kruhovém objezdu v Samotiškách) monitoruje systém obsazenost celkem pěti parkovišť, jejichž data vyhodnocuje dispečer v zoo. Některá parkoviště jsou nově osazena automatickými závorami s kamerami, všechna pak parkovacími automaty zajišťujícími bezobslužný výběr poplatků. Platba bude možná v hotovosti, kartou i QR kódem.

„Návštěvníci zoologické zahrady tedy nebudou muset složitě hledat, kde zaparkují, otáčet se a bránit tím plynulosti provozu,“ objasnil investiční náměstek primátora Miloslav Tichý. Co však dělat v okamžiku, kdy je kapacita parkovišť naplněná, žádný elektronický systém nevyřeší. I když řidiči uvidí, že je plno, stejně budou chtít nějaké místo najít.

Svatý Kopeček je druhou nejnavštěvovanější destinací v kraji (600 000 lidí ročně) díky poutní bazilice, zoologické zahradě i vyhlášené rekreační zóně s turistickými a cyklistickými stezkami. Olomoucká politická reprezentace není již desítky let schopna najít řešení, které by zabránilo zácpám a chaosu o některých víkendech a svátcích, kdy do malé vísky dorazí stovky automobilů z celé Moravy i z Čech. K dispozici je 400 míst, v případě nejvíc frekventovaných dnů se parkuje i na fotbalovém hřišti (dalších 200 MÍST). To ale k velké nelibosti místních občanů.

Zmatení řidiči, kteří často urazili stovky kilometrů, se snaží zaparkovat za každou cenu – na lesních cestách, v zákazech vjezdu, na chodnících či trávnících. „Dorazili jsme s vnoučaty na Svatý Kopeček z Ostravice, navigace nás vedla přes Bystřici a Lošov. Parkoviště u zoo, autobusové točny i směrem k Radíkovu byla beznadějně obsazená. Po půlhodině hledání místa nám jeden místní člověk poradil, ať využijeme fotbalové hřiště. Chytli jsme jedno z posledních míst. Tohle nám ale nestojí za to a příště si vybereme jiné místo pro výlet,“ popsal Hanáckému večerníku svou zkušenost Ivo Ševčík z Beskyd.

Zvyšování stávající parkovací kapacity v obci je z ekologického a společenského hlediska téměř nemožné, o velkém odstavném parkovišti pod Kopečkem a kyvadlové dopravě k zoo se desetiletí jen mluví.

Další články