Zde může být vaše reklama.

Řeka součástí života Pravý břeh náplavky otevře v září, slibuje využití jako v Praze

Pravý břeh náplavky otevře v září, slibuje využití jako v Praze

foto: olomouc.eu

28. 05. 2022 - 13:15

Tak konečně se Olomoučané dočkají pocitu, kteří zažívají obyvatelé Paříže či Prahy, kteří mohou korzovat kolem Seiny či Vltavy a bavit se tam na trzích či kulturních akcích. V září se otevře náplavka na pravém břehu řeky Moravy sahající od restaurace Bristol k areálu vysokoškolských kolejí na Blahoslavově ulici. Pokud nyní půjdete kolem, měli byste vidět řemeslníky, kteří dláždí prostor spodního patra nad vodou.

„Přes všechny trable s dodavateli kamene by se měla v září stavba kolaudovat. Infrastruktura, kterou zajišťuje město, bude k dispozici, takže nic nebude bránit pořádání akcí a plnému provozu nově upravené pobřežní části města,“ řekl Hanáckému večerníku mluvčí radnice Michal Folta. Druhá část náplavky na opačném břehu, která není přístupná veřejnosti, bude hotová o pár měsíců později.


Jak by tedy měla vypadat náplavka, až sem v září zavítáte? Projekt počítá s dvěma pravobřežními patry v délce 335 metrů - horní je cca pět metrů široké a povede po něm stezka pro pěší a cyklisty. Najdete zde také dvě vyhlídky na řeku a posezení. Spodní patro bude přes deset metrů široké, od Bristolu i od VŠ kolejí na ně sjedou cyklisté či vozíčkáři po široké rampě. Chodci mohou využít tři schodiště - na rohu Šmeralovy a Blahoslavovy ulice, u mostu na Masarykově třídě a u evangelického kostela. 


Celá dolní část bude vydlážděná, stěny se osadí pískovcovými deskami. V noci bude nová náplavka osvětlená. Na břehu, ze kterého se nedá sejít přímo k vodě, budou kotvicí kruhy pro malé lodě.  Z náplavky byste měli znovu vidět také Ololodě, které nyní vozí zájemce o pár kilometrů níže po proudu na Nových Sadech. A k čemu má náplavka sloužit? „Chceme tuto část nábřeží využít podobně jako Praha pro kulturní a společenské akce, sportovní vyžití a vodácké aktivity. Řeka se stane součástí městského života,“ řekla už dříve Markéta Záleská, náměstkyně primátora pro kulturu.

Další články