Zde může být vaše reklama.

pronájem za 1000,- padne? Překvapení: O pronájem zimáku projevil zájem Mario Cartelli

Překvapení: O pronájem zimáku projevil zájem Mario Cartelli
Mario Cartelli

foto: youtube.com

14. 09. 2019 - 09:57

Přestože na středečním Zastupitelstvu minimálně dvakrát zaznělo, že „se přece jedná o známou skutečnost“, není tomu tak: pro veřejnost je tato informace zcela nová. Do řízení na pronájem olomouckého zimního stadionu se kromě hokejistů přihlásil i druhý, velmi vážný zájemce. Je jím spolek Hanácká sportovní mládež, vedený bývalým obráncem a poté marketingovým manažerem klubu Mariem Cartellim. Informace zazněla na středečním Zastupitelstvu města.

V současné sobě má zimní stadion pronajatý klub HC Olomouc, a to za cenu tisíc korun ročně, přičemž klub navíc bere veškeré příjmy z pronájmu reklam a ledu. Podle zákona muselo město vypsat na nového nájemce výběrové řízení a oznámit svůj záměr na úřední desce, téměř se ale nečekalo, že by se vedle klubu objevil jiný zájemce. To se ale stalo.

Z informací, které jsou v tento moment k dispozici, je více nejasného, než jasného. Spoustu věcí ale již s jistotou víme. Město Olomouc muselo podle zákona záměr pronajmout zimní stadion řádně zveřejnit na úřední desce, což se stalo v polovině května letošního roku, a podle našich zjištění na naprosto minimální zákonnou dobu 15 dnů. Přesto tato krátká doba stačila k tomu, aby se přihlásil vedle hokejového klubu také spolek Hanácká sportovní mládež. Jejím předsedou je Mario Cartelli. Ten po skončení aktivní kariéry hokejového obránce působil v klubu dvě sezóny jako marketingový manažer, poté se ale cesty klubu a Cartelliho rozešly.

Co nabízí Hanácká sportovní mládež městu

Série některých následných událostí a indicií ale naznačuje, že radnice dělá všechno pro to, aby zůstal zachován status quo a aby Cartelliho protinabídka neprošla. Hanáckému Večerníku se ovšem podařilo získat znění nabídky, kterou spolek Hanácká sportovní mládež městu dal. Zatímco stávající nájemce, HC Olomouc, platí za stadion symbolické roční nájemné 1000 korun, a inkasuje všechny příjmy z pronájmů ledu a reklam, protinabídka zní velmi zajímavě: roční nájemné pro městskou kasu ve výši 4,8 milionu, spolek se dále hodlá ze 65% podílet na nákladech na provoz stadionu a dokonce chce městu odvádět procentuální podíl ze všech prodaných vstupenek. Zatím se ale zdá, že vůle pronajmout stadion komukoliv jinému, než klubu, na radnici příliš není.

Co se děje na finančním výboru města

„Zájemcům okolo pana Cartelliho se po podání jejich protinabídky týdny nikdo neozýval. V srpnu letošního roku museli Radu města vyzvat se žádostí o doplnění informací, aby vůbec mohli svoji nabídku konkretizovat,“ uvedl k celé kauze zastupitel Marek Zelenka. Konkretizace je ale pro transparentnost celého řízení doslova nutná: dokud není zadavatelem (tedy městem) upřesněn například stav zaměstnanců, nebo některé technické provozní výdaje, je pro jakéhokoli dalšího zájemce velmi obtížné sestavit upřesněnou relevantní nabídku. Podle kuloárních informací přímo na Finančním výboru města ale panuje doslova nevůle k tomu, aby stadion spravoval kdokoliv jiný, než současný nájemce.

Koalice řeší celou věc podle všeho velmi intenzivně. Cartelliho spolek se během léta sešel s celou řadou politiků a snaží se svoji nabídku odprezentovat. „Z posledního jednání pracovní skupiny vyplynula vůle všech koaličních stran nabídnout pronájem více subjektům. Vítáme, že je tu druhý zájemce, já budu trvat na tom, aby podmínky byly transparentní a rovné,“ řekl Robert Runták z hnutí spOLečně.

Odpovědná náměstkyně za oblast sportu Markéta Záleská (ODS) po středečním Zastupitelstvu reagovala na svém facebooku podobně smířlivě: „Několik měsíců práce, otevřené jednání se všemi aktéry i s opozicí, žádné skrývačky, vše s cílem narovnávat věci kolem smluvního užívání zimáku, dořešení pohledávek z minulosti a nastavení transparentního výběru nového nájemce stadionu,“ uvedla.

Další články