Zde může být vaše reklama.

Archeologové ukončili výkopy na plánované stavbě D1. Co našli?

Archeologové ukončili výkopy na plánované stavbě D1. Co našli?

foto: Archeologické centrum Olomouc

12. 08. 2021 - 07:19

V lokalitách kolem Dluhonic, Předmostí i Horní Moštěnice, kde má vést plánovaná trasa D1 u Přerova, se od března 2017 pohybovali archeologové. Letos jejich práce skončila. Výsledek je ohromující. Z výzkumu si odvezli více než jedenáct set beden artefaktů a antropologických nálezů.

„V sídlištních jamách ze starší a mladší doby bronzové jsme objevili mnoho pohřbů, což je jev pro toto období pravěku poměrně běžný. Některé z nich však byly velmi neobvyklé. Kupříkladu výplň jedné nepříliš velké zásobní jámy byla téměř celá zaplněna kostrami,“ uvedl Jaroslav Peška, ředitel Archeologického centra Olomouc.

Archeologové během čtyř let prací prozkoumali 4779 sídlištních objektů, 37 vyšších struktur a 156 žárových i kostrových pohřbů. Kromě pohřebišt našli při vykopávkách i šperky, mince, pozůstatky pecí i zaniklé cesty.

Výkopové práce měly takový harmonogram, aby nehrozilo, že omezí plánovanou výstavbu D1. 

„Také byl nalezen keramický zlomek trůnu, na kterém je dochována část božstva, konkrétně jeho levá moha,“ dodal Jakub Vrána, vedoucí archeologického průzkumu. 

Tím, že archeologové artefakty objevili a vyzvedli, jejich práce nekončí. Naopak, to nejtěžší je teprve čeká, budou muset všechny nálezy zanést do katalogu, konzervovat a pořídit fotodokumentaci.

„Rád bych archeologům poděkoval za skvělou práci a už se moc těším, až si některé z nově objevených nálezů budou moci lidé prohlédnout při návštěvě muzeí v Olomouckém kraji,“ uvedl Jan Žůrek, krajský radní pro oblast kultury. Právě pod olomoucké hejtmanství archeologické centrum organizačně spadá. 

Další články