Zde může být vaše reklama.

Těsně před sklizní Bouřka poničila chmelnici. Škoda je 20 milionů

Bouřka poničila chmelnici. Škoda je 20 milionů

foto: Pixabay - ilustrační foto

17. 08. 2020 - 06:01

Páteční bouřka, která se společně se silným větrem prohnala Přeroskem, zničila v Kokorách 16 hektarů chmelnic. Zničená je zhruba desetina úrody a škoda se odhaduje na 20 milionů korun.

Týden před sklizní přišlo ZD Kokory o desetinu úrody. „V Nelešovicích nám spadly dva hektary a v Kokorách to je 14 hektarů. Při bouřce tady spadlo 45 milimetrů srážek během půl hodiny a do toho byl silný vítr. Tou tíhou vody a větrem, který se do narostlých porostů opřel, to lehlo. Spadly nám nové chmelnice, ten vítr byl tak silný, že spadlo i to, co by nikdy nespadlo. Pětačtyřicet milimetrů je moc, je to 4,5 kýble na každý metr čtvereční. Když vylijete takové množství kýblů po celé ploše stovek hektarů, je to nepředstavitelné množství,“ uvedl pro iDnes předseda družstva Vladimír Lichnovský.

Poroma poničila konstrukci chmelnice, kterou bude nutné opravit za 15 milionů. A na 5 milionů je odhadnuta škoda na úrodě. Sklizeň neponičeného chmele je naplánovaná na sobotu 22. srpna.

V Olomouckém kraji je celkem asi 600 hektarů chmelnic. ZD kokory mají celých 194 hektarů a patří tak k největším producentum chmele v kraji.

 

Další články