Zde může být vaše reklama.

Hasiči shánějí peníze na přívěs pro člun i hasičský vysavač

Hasiči shánějí peníze na přívěs pro člun i hasičský vysavač

foto: Přerov.eu

13. 02. 2022 - 15:00

Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje se obrátil na vedení Přerova s prosbou o finanční dar, který by měl dopomoci přerovské požární stanici k nákupu přívěsu pro záchranářský člun a hasičský vysavač s příslušenstvím. Radní rozhodli, že by k hasičům mohlo putovat celkem 150 tisíc korun, poslední slovo bude mít 28. února zastupitelstvo.

Ředitel krajského hasičského sboru Karel Kolářík vysvětlil v dopise zástupcům města, že do pořízení záchranářského vybavení jde ze státního rozpočtu nižší objem finančních prostředků, a proto jsou hasiči nuceni využívat systém vícezdrojového financování. 

V současné době přerovští hasiči potřebují přívěs pro záchranářský člun – prostředek, který zvýší akceschopnost jednotky zejména při záchraně tonoucích, při povodních a únicích nebezpečných látek do vodních toků.  V současné době hasiči člun přepravují na přívěsu, který je možné zapojit za osobní nebo užitkový automobil - zatímco nový přívěs bude mít variabilní nastavení přípojného zařízení za jakoukoliv cisternovou stříkačku „CAS“.

Hasiči zároveň žádají také o příspěvek na hasičský vysavač, který při svém zápřahu umožňuje provést účinné sání v objektu pod 5 centimetrů výšky hladiny. Ten má sloužit například v době silných přívalových dešťů a záplav, kdy může dojít ke stržení střech po vichřicích, nebo po haváriích vodovodních rozvodů.

Další články