Zde může být vaše reklama.

Kauza se táhne 10 let Hučín poslal Hradílka k Ústavnímu soudu, na verdikt čeká

Hučín poslal Hradílka k Ústavnímu soudu, na verdikt čeká

foto: archiv

02. 08. 2019 - 19:00

V lednu letošního roku podaná ústavní stížnost, kterou vznesl disident Vladimír Hučín ve věci svého letitého soudního procesu s bývalýžm ministrem vnitra Tomášem Hradílkem, zůstává i po více než půl roce nevyřízená.

Spor dvou bývalých chartistů Tomáše Hradílka a Vladimíra Hučína eskončil ani v loňském roce po verdiktu Vrchního soudu v Olomouci. Hučín neuspěl se svým odvoláním ve sporu, který se táhne již deset let. Podle jeho obžaloby měl Hradílek nepravdivě veřejně spojovat Hučína s někdejšími bombovými útoky v Přerově, Vladimír Hučín byl ale v této kauze uznán soudem jako nevinný. Na Hradílkovi žádá omluvu a finanční satisfakci.

Hučín: Hradílek se stal užitečným troubou
Zatímco Tomáš Hradílek tehdy u soudu nepromluvil a vše nechal na svém advokátovi Tomáši Sokolovi, Hučín poskytl svoje vyjádření k letité kauze přímo v soudní síni v rámci závěrečné řeči. „Obvinění z bombových útoků je v dnešní době velmi závažné a staví mě do mimořádně negativního světla. Navíc byly panem Hradílkem vyřčeny v době, kdy jsem kandidoval do Senátu. Je důležité říci, že žalovaný Hradílek byl polistopadovým ministrem vnitra, a pomluva vyřčená takovým člověkem má jinou váhu. Stal se užitečným troubou těch, kteří si se mnou chtěli vyřídit účty,“ řekl Hučín. Vrchní soud přesto jeho žalobě nevyhověl, Vladimír Hučín tak letos v lednu podal ústavní stížnost.

Sedm měsíců za námi a věc není vyřízená
Přestože už od podání stížnosti uplynulo více, než půl roku, věc stále není vyřízena. „Věc je nevyřízená. Na Ústavní soud přišla v lednu, rozhodnuto v té věci ještě nebylo. Je nutno říci, že průměrná doba trvání vyřízení ústavní stížnosti je pět měsíců. V tomto případě je to šest a něco, čili nic dramatického,“ uvedla mluvčí Ústavního soudu Miroslava Sedláčková. Jak Hučín, tak Hradílek patřili mezi známé odpůrce komunistického režimu a policisté je mnohokrát zatkli. Každý ale k odporu volil jiné metody. Hučín radikální se zbraní v ruce, když prováděl různé útoky a sabotáže - trhavinou ničil komunistické nástěnky či klubovny SSM, zorganizoval i útok výbušninou na dům agenta StB. A před revolucí strávil celkem 40 měsíců ve vězení. Po revoluci jej však nakonec soudy rehabilitovaly. Hradílek byl zase jedním z prvních signatářů Charty 77 a posléze i jejím dlouholetým mluvčím. A v roce 1989 ji u něj doma podepsal i Vladimír Hučín. Po listopadu 1989 se jejich cesty rozdělily, uvedený spor se táhne 11 let.

Další články