Zde může být vaše reklama.

Na přerovském náměstí letos vyroste louka

Na přerovském náměstí letos vyroste louka

foto: Archiv

07. 05. 2020 - 08:30

Už několik let se snaží správci zeleně v Přerově balancovat mezi dvěma skupinami Přerovanů, kteří mají na sečení travnatých ploch ve městě naprosto odlišné názory. Jedni by byli rádi, kdyby se tráva sekala méně a z města díky tomu nebyla vyprahlá poušť. Podle druhých pravidelné sečené zabraňuje tvorbě alergenů. Teď se konečně všechny strany sešly a vymyslely kompromis.

Početná skupina obyvatel nabádá správce zeleně, aby nechali v Přerově místo nižších trávníků velkorysé louky. Pro lepší představu, jak by město vypadalo, kdyby se tráva nesekala vůbec, pomůže občanům experiment – a pro ten byl vybrán prostor, který je v centru města, tudíž na očích.

„Na náměstí Přerovského povstání posečeme jen okrajové části a prostředek necháme volně růst, posekán bude za celou sezonu pouze dvakrát,“ nastínil jednatel Technických služeb města Přerova Bohumír Střelec.

V těchto dnech probíhá na území města první seč – ta se kompletně dodělá, a další se vynechá.

„Pak se domluvíme na dalším aktuálním postupu, záležet bude pochopitelně na počasí, dá se ale předpokládat, že sečí bude méně. Každopádně sekat se bude tak, aby trávník měl po zásahu zhruba deset centimetrů, ale je jasné, že když sekačka najede na nerovnost, tak v tom místě bude nějaký centimetr chybět,“ řekl náměstek přerovského primátora Michal Zácha.

Dále bylo dohodnuto, že v Michalově bude ponecháno jedno místo coby „květnatá louka“. V tomto městském parku ale není Přerov stran sečení tak úplně svým „pánem“, neboť se správci zeleně musejí řídit nařízením Agentury ochrany přírody a krajiny, která pro park určuje pravidla. Výjimku v sečení budou tvořit i dětská hřiště, kde má být zachován stejný režim jako v minulých letech, neboť prostor k dětským hrám by neměl být alergenní, a neměl by být ani místem, v němž by se dařilo klíšťatům.

Další články