Zde může být vaše reklama.

Oslavy konce války jsou letos komorní záležitostí

Oslavy konce války jsou letos komorní záležitostí

foto: Přerov.eu

02. 05. 2021 - 15:00

Čtrnáct pomníčků a pamětních desek, které upomínají na přerovské květnové události z roku 1945, navštívili zástupci města, aby na nich položili květiny. Také se poklonili u jmen, která jsou spjata s prvním povstáním českého lidu proti nacistům.

Další vzpomínková akce, i když bez veřejnosti, proběhne v týdnu. Hned zítra pojedou přerovští radní do Lazců u Olomouce, aby si položením věnce připomněli krveprolití, které se na místě odehrálo před 76 lety.

Na události spojené s Přerovským povstáním krátkým popisem vzpomněl primátor města Petr Měřínský: „Psal se 1. květen roku 1945 a Přerované se nechali strhnout hlášením v místním rozhlase, že právě skončila válka. Shromažďovali se na náměstí, vyvěšovali vlajky, zpívali hymnu, stavěli barikády, odzbrojovali německé vojáky. Až o pár hodin později se dozvěděli, že z éteru přišla mylná informace a válka pokračuje. Gestapo ale nemohlo takovou troufalost lidí z malého moravského města nechat bez odplaty, která měla všem ukázat „kdo je tady ještě pánem“.  Němci se začali krutě mstít, zatýkat, chystat odplatu. Dvaatřicet povstalců padlo v boji a jednadvacet jich bylo popraveno na střelnici v Lazcích. Pro Němce to byli zpupní Přerované, pro nás to jsou hrdinové.“

Zástupci Přerova si 7. května připomenou konec druhé světové války také u pomníků v Želatovské ulici, na třídě generála Janouška a na hřbitově. I když ve městě bývalo v posledních letech zvykem pořádat u této příležitosti veselici, kvůli opatřením se už druhým rokem koná kladení věnců jen v komorní formě.

Další články