Zde může být vaše reklama.

Přerov chce zmírnit dopady klimatických změn

Přerov chce zmírnit dopady klimatických změn

foto: Přerov

31. 01. 2020 - 09:00

Klimatické podmínky se mění a s nimi i život ve městech. Jak by se měl Přerov adaptovat na změny - třeba na extrémní horka či sucha, a na druhou stranu na přívalové deště, bleskové povodně nebo silné větry? Jak vylepšit život v městském prostoru a ve veřejných budovách?

Na to může přinést odpověď strategický dokument financovaný prostřednictvím Norských fondů, jehož pořízení dnes schválili radní. Má přinést konkrétní podněty a rady pro léta 2021 až 2030.

„Ke zpracování místní strategie už přistoupila některá moravská a česká města, my se k nim chceme přidat, protože považujeme za rozumné být připraveni. Zajímají nás konkrétní a efektivní opatření ke zmírnění dopadu klimatických podmínek – všechno to, co by Přerovanům mohlo zlepšit život v místě jejich bydliště,“ řekl přerovský primátor Petr Měřínský. Rada města schválila podání žádosti o dotaci prostřednictvím Státního fondu životního prostředí - na vypracování strategie by Přerov mohl získat dotaci až ve výši 500 tisíc korun, přičemž spoluúčast města by byla desetiprocentní. Pokud toto projde, bude město hledat odbornou firmu, která vyšle své experty do Přerova a ti budou pátrat po konkrétním řešení daného prostoru a problému.

„Máme o dokument zájem i proto, že se v posledních letech potýkáme v souvislosti s horkým počasím s problémy v objektech škol, školek, ale také pečovatelských a seniorských domovů. Ale nejde jen o budovy pro děti a seniory, ale o celkové zlepšení prostředí pro všechny generace,“ připomněl náměstek Petr Kouba. A plán by měl mít odezvu i pro oblast krizového řízení města, které se v posledních letech potýká právě s nejrůznějšími extrémními výkyvy počasí.

Není to jediný dokument, se kterým má město Přerov pracovat. V minulých dnech byl vysoutěžen Strategický plán ekonomického a územního rozvoje, který by měl přinést vize pro léta 2021 až 2027 – a oba tyto plány se mohly ideálně doplňovat.

Další články