Zde může být vaše reklama.

PESTŘEJŠÍ MĚSTO Přerov chystá lepší velikonoční výzdobu a myslí už i na Vánoce

Přerov chystá lepší velikonoční výzdobu a myslí už i na Vánoce

foto: prerov.eu

28. 03. 2023 - 18:04

Přerov se postupně obléká do velikonočního hávu. Letos bude jeho výzdoba velkolepější a barevnější než v letech předchozích. A ačkoliv je teorve začátek jara, radní už řešili i Vánoce. Navrhují zastupitelům, aby v pondělí 3. dubna podpořili navýšení rozpočtu o 5 milionů korun, díky kterým by Vánoce v Přerově byly pestřejší.

Záhony v přerovských ulicích jsou už barevné a voňavé, na náměstí TGM je kraslicovník nazdobený dvěma tisíci vajíčky, ke kterému od 5. dubna přibydou i slavnostně oděné břízky u kašny. „Nainstalujeme tu ještě fotokoutek, aby si v něm lidé mohli pořídit na památku fotku. Na Vánoce byl totiž koutek hojně využívaný, nabídneme ho proto i s jarními dekoracemi,“ uvedl ředitel Kulturních a informačních služeb města Přerova Jaroslav Macíček. V Galerii města Přerova na Horním náměstí bude od 30. března výstava velikonočních ozdob a Středisko volného času Atlas a Bios pořádá celý tento týden ve svém sídle v Bezručově ulici Velikonoční salon, jehož součástí je i ukázka řemesel – od 3. do 5. dubna pak bude tento salon k vidění i v Městském domě. Velikonočně je ozdobeno i čtrnáct autobusových zastávek, o jejichž zkrášlení se postarali především přerovští školáci, ale i organizace a spolky. A město se připravuje také na jarmark, který se na Horním náměstí uskuteční v neděli 9. dubna a nabídne nejen prodej drobného zboží, ale i ukázku řemesel a kulturní program. 

„Protože jsme chtěli, aby si Přerované jaro v ulicích užili, připravili jsme pro ně ještě jedno překvapení. Za 200 tisíc korun jsme nakoupili šest květináčů ve tvaru vejce, které budou postupně instalovány na náměstí TGM, ke kinu Hvězda, ke galerii na Horním náměstí a do Předmostí. Jsou v červené, žluté a zelené barvě a budou pestře osázeny květinovou výzdobou,“ popsal novinku náměstek primátora Miloslav Dohnal.

Andělé i Krampusáci

Přerovští radní se už ale připravují i na vánoční svátky. „Chceme-li totiž Přerovanům připravit na advent překvapení, musíme mít zastupitelstvem odsouhlasené peníze na pořízení novinek, které máme v plánu pořídit. I díky nim by naše město mohlo být o adventu kouzelné a lákající k návštěvě,“ předeslal primátor Petr Vrána. Radní už mají konkrétní představu, čím město chtějí vylepšit – a aby měla nová výzdoba smysl a řád, podílela se na návrzích také městská architektka. „Plánujeme, že za 3 miliony 970 tisíc korun nakoupíme světelné baňky, anděla, bránu, řetězy do ulic i na stromy, chybět nebudou ani girlandy. Něco bude v ulicích, některé ozdoby budou na kruhových objezdech, aby si je užili i řidiči či lidé projíždějící Přerovem,“ prozradil náměstek Miloslav Dohnal. Kromě toho je v plánu nechat vyrobit od uměleckého řezbáře Pavla Dlabala betlém s patnácti figurami o výšce až 150 centimetrů, zatímco betlém z loňského roku udělá radost v jiné části města.

Více peněz, konkrétně o 830 tisíc více než vloni, by měly letos dostat Kulturní a informační služby města Přerova i na kulturní program a na vánoční výzdobu autobusů. Pokud vše vyjde podle předpokladů, projde městem i průvod „Krampusáků“.

Radní už posílení rozpočtu na letošní Vánoce odsouhlasili, hlasovat o financích budou ještě v pondělí 3. dubna zastupitelé. 

 

Další články