Zde může být vaše reklama.

Oprava památky Přerov investuje peníze do rekonstrukce Městského domu

Přerov investuje peníze do rekonstrukce Městského domu
Městský dům je dominantou Masarykova náměstí. Právě sem míří Přerované nejčastěji za kulturou – jen v loňském roce se tu uskutečnilo 95 koncertů a divadelních představení, 16 lekcí tanečních, 30 plesů – a dalších 30 akcí se tu konalo na základě pronájmů.

foto: Přerov

29. 10. 2019 - 09:00

Nové parkety, lepší vzduchotechnika a zmodernizované scénické osvětlení. Tyto tři investice města Přerova mají jednoho příjemce – 122 let starý Městský dům.

Secesní dům, nazývaný jednoduše Měšťák, stojí na Masarykově náměstí už od roku 1897. Je hlavním kulturním stánkem Přerova a v jeho sále prošoupalo taneční střevíce už několik generací Přerovanů. A právě o aktuálním stavu parket v prvním patře domu – a o nutnosti jejich výměny v obou sálech i v předsálí – jednali v říjnu přerovští radní. „Třicet let staré parkety už mají své odslouženo, a to s ohledem na velký počet akcí, které se tu konají – tanečních, plesů, koncertů či divadel. Proto navrhujeme, aby příští rok v létě došlo k jejich výměně,“ uvedla náměstkyně přerovského primátora Hana Mazochová. Radní schválili zahájení projektové přípravy na tuto akci – a počítají s tím, že kompletní výměna parket přijde městskou kasu až na 1,8 milionu korun. „O tom, že je podlahová krytina ve špatném stavu, víme už ze zprávy z roku 2011, kdy byl zastupiteli schválen program regenerace a revitalizace Městského domu. Parkety už byly mnohokrát broušené, jsou tam spáry, vržou a prohýbají se – investici proto už nechceme oddalovat,“ doplnil primátor města Petr Měřínský.

Městský dům, který je nemovitou kulturní památkou, prošel v průběhu let mnoha úpravami interiéru. V minulém století proběhly největší rekonstrukce ve třicátých a pak v osmdesátých letech, kdy byly stavební práce zaměřeny nejen na dispoziční úpravy vnitřních prostor, ale i na provedení údržbových prací, instalaci nových sítí a zajištění statiky. Předloni dostal Měšťák nová okna, protože těmi starými táhlo - a další investice, o níž aktuálně jednali radní, také patří k těm nevyhnutelným. „Je nutné pořídit novou vzduchotechniku s rekuperací včetně výměny celého otopného systému.  Na základě rozhodnutí rady jsme po schválení finančních prostředků připraveni zahájit projektovou přípravu,“ konstatovala Ivana Pinkasová z přerovského magistrátu. V tomto případě je ale náročnost akce mnohem větší, než u výměny parket – projekt bude stát podle sazebníku asi 2 miliony korun a stavba včetně dodávek okolo 35 milionů.

Zatím poslední investice, která vylepšila zázemí Měšťáku, je stará jen pár dní - minulý týden převzali pracovníci Kulturních a informačních služeb města Přerova do své správy nové scénické osvětlení, na které už několik let čekali. „To minulé bylo už skoro třicet let staré a mělo své odžito. Máme nejen novou technologii, ale také možnost barevně zajímavějšího způsobu nasvícení jeviště,“ konstatoval ředitel Kulturních a informačních služeb města Přerova Jaroslav Macíček. Připomněl i to, že došlo k doplnění reflektorů do míst, kde chyběly – a minulostí se staly i halogenové reflektory, jejichž provoz byl s ohledem na výkon nákladný. Návštěvníci Měšťáku se tak mohou těšit, že už na Přerovském jazzovém festivalu, který startuje tento čtvrtek, bude díky této novince umocněn jejich zážitek z koncertů. „Nové osvětlení stálo 1,8 milionu korun a v ceně je i nový rozvaděč a řídící pult. Olomoucký kraj nám na tuto investici přispěl částkou 70 tisíc korun,“ vzpomněla náměstkyně primátora Mazochová.

Úpravy se dočkají i interiéry restaurace Městského domu – tam ale nebude investorem město, nýbrž provozovatel zařízení, který má v plánu restauraci v přízemí zmodernizovat. 

Další články