Zde může být vaše reklama.

Kanalizační sušárna Přerov postaví speciální kanalizační sušárnu za 180 milionů

Přerov postaví speciální kanalizační sušárnu za 180 milionů

foto: prerov.eu - ilustrační foto

10. 07. 2020 - 12:03

Od roku 2022 dojde ke zpřísnění podmínek pro likvidaci odpadních kalů z odpadních vod. Proto musí Přerov vybudovat speciální nízkoteplotní sušárnu. Bude mít výkon 9 a půl tisíce tun za rok a její stavba vyjde na 180 milionů korun. Z 25 procent by stavba měla být pokryta dotací z prostředků Operačního programu životní prostředí.

„Aby mohla být sušárna instalována, je nutno nejdříve demontovat původní kalolisy, postavit novou budovu odvodnění kalů a namontovat nové odstředivky,“ nastínil ředitel Vodovodů a kanalizací Přerov Miroslav Dundálek. Vystavěna bude ještě celá řada doprovodných objektů - jako například kotelna či biofiltr, nutné jsou i přeložky sítí. Všechny práce budou probíhat za plného provozu ČOV a bez vlivu na její chod či účinnost čištění odpadních vod.

Sušárna má navíc zpracovávat odpadní kal i z dalších čistíren v Hranicích, Lipníku nad Bečvou a Kojetína, odkud budou odvodněné kaly dováženy k vysušení. „Po vysušení bude mít kal sušinu zhruba 90procentní, bude ho vyprodukováno 2 400 tun za rok a bude plně hygienizován,“ doplnil předseda představenstva společnosti VaK Přerov Michal Zácha. Jak dále upřesnil, vysušený kal musí být dále předán k energetickému využití, což je podmínkou přislíbené dotace.

Nákladnou stavbu čeká i slavnostní zahájení. Základní kámen bude položen v pondělí 20. července v 10 hodin v areálu čistírny odpadních vod, která se nachází západně od města v blízkosti místní části Henčlov. Následně se rozjede samotná stavba, která bude hotová do srpna roku 2021. 


Další články