Zde může být vaše reklama.

Přerovská nemocnice poskytuje pacientům bazální stimulaci

Přerovská nemocnice poskytuje pacientům bazální stimulaci

foto: Nemocnice Přerov

15. 02. 2020 - 09:00

Na první pohled prostá, zato vysoce efektivní metoda Konceptu bazální stimulace využívá, na základě autobiografické anamnézy nemocného, oblíbené předměty, známé zvuky, chutě, vůně, barvy nebo zážitky. Tento koncept napomáhá pacientům k aktivizaci jejich zachovalých komunikačních a pohybových schopností a u pacientů s nevratnými změnami výrazně podporuje kvalitu života. Nemocnice Přerov obhájila statut certifikovaného pracoviště této unikátní ošetřovatelské metody a chystá i výukové centrum.

Co možná nejdříve po přijetí pacienta na jednotku Dlouhodobé intenzivní péče vyplní blízcí nemocného formulář, kde jsou získávány informace o tom, co má pacient rád a na co je zvyklý. „Oblíbenými předměty, zvyklostmi nebo optickými či sluchovými podněty, jako jsou fotografie příbuzných, vnoučat či nahrávky oblíbené hudby a filmů, vyvoláváme pozitivní stimuly v pacientově vědomí, které dostává správný impuls, což vyvolává v hlavě pacienta při dlouhodobé ztrátě vědomí pozitivní vzpomínky. U nemocného ve vigilním kómatu se řídíme principem, že nemocný má stejné potřeby jako komunikující člověk, jen je není schopen vyjádřit. Takto informujeme i příbuzné, kterým tato informace může pomoci zvládnout náročnou životní situaci. Mohou s nemocným mluvit a i sami mu předávat informace ze známého prostředí,“ popisuje Lenka Nevřelová, zdravotní sestra jednotky dlouhodobé intenzivní péče anesteziologicko – resuscitačního oddělení Nemocnice Přerov a tamní garantka bazální stimulace s tím, že podpora vnímání, pohybu a komunikace jsou jejími základními prvky. 

Metodou bazální stimulace stimulují tamní zdravotníci pacienty už osm let a v současnosti akreditaci úspěšně obhájili. Nyní čeká certifikované pracoviště další výzva – vznik výukového centra. „Všem zapojeným zaměstnancům patří velké poděkování za úspěšně obhájenou akreditaci našeho pracoviště. Metoda bazální stimulace je zdánlivě jednoduchá, ale má nějakou strukturu, metodiku a  certifikovaný tým si potřebuje udržovat a neustále prohlubovat znalosti. Připravujeme i vznik výukového centra, ve kterém budeme vzdělávat zdravotníky z dalších zařízení v regionu,“ nastiňuje vývoj Jiří Ševčík, ředitel Nemocnice Přerov.

Metoda bazální stimulace byla vyvinutá v Německu původně pro práci s postiženými dětmi, našla však uplatnění taky v ošetřovatelství, a to i v Česku.

Další články