Zde může být vaše reklama.

Přerovské ZŠ jako ekologické budovy? Možná ukáže nová studie

Přerovské ZŠ jako ekologické budovy? Možná ukáže nová studie
Základní škola Trávník v Přerově.

foto: MÚ Přerov

01. 12. 2019 - 15:00

Přerovské základní školy mohou postoupit na novou úroveň. Radní města chtějí, aby se u škol zavedly prvky 'modro-zelené' infrastruktury. To znamená, že i městské objekty budou v harmonii s přírodou - a především s měnícím se klimatem. Jak by bylo možné školákům vylepšit jejich prostředí, to ukáže studie. O tom, zda za ni má město zaplatit 350 tisíc korun, budou rozhodovat 9. prosince zastupitelé.

„Ekologizace základních škol jsou v současné době projednávány v rámci integrované územní investice Olomoucké aglomerace pro programové období let 2021 až 2027 – a pro nás je to šance dosáhnout na dotace, ale plánujeme využít i jiných operačních programů a forem financování. Proto potřebujeme být co nejdříve připraveni a mít v ruce odbornou studii, která nás nasměruje k tomu, co by bylo pro jednotlivé budovy škol vhodné – čili na co máme projekty zaměřit,“ vysvětlil náměstek přerovského primátora Petr Kouba.

Ten připoměl i další problémy přerovských základek v době změny klimatu. Ty podle něj mají dopad na žáky a učitele. Zvyšují se letní teploty, takže od května je dětem ve školách vedro. Navíc se ve školách výrazně více práší, takže se nedá jen tak lehce větrat. Navrhovaná studie by mohla přinést řešení a také podněty, jak tyto problémy vyřešit šetrně a efektivně.

Samotný projekt se má pohybovat ve čtyřech okruzích. Modrá infrastruktura – tedy hospodaření s vodami. Zelená infrastruktura, zahrnující opatření blízká přírodě. Třetí okruh bude řešit energetiku ve vazbě na využití alternativních zdrojů a udržitelné hospodaření s energiemi celkově. A poslední, environmentální vzdělání, má přinést dětem informace, jak žít ekologicky a neubližovat planetě.

Další články