Zde může být vaše reklama.

Nejlepší přítel člověka Přerovský magistrát přestane proplácet čipování psů

Přerovský magistrát přestane proplácet čipování psů

foto: Přerov

02. 11. 2019 - 12:00

Deset let a dost, řekli si nejspíš přerovští radní. Poslední dva měsíce mají majitelé psů na to, aby nechali očipovat svého psa za peníze města. Minulostí se totiž stane deset let stará vyhláška, která vlastníkům psů zaručovala, že jim bude úkon provedený veterinářem proplacen z kasy města. Od ledna vstupuje v platnost novela veterinárního zákona, která hovoří o povinném čipování psů na území České republiky -  a město proto s účinností od 1. ledna roku 2020 vydává novou vyhlášku.

V Přerově se stále zvyšuje počet psů. V roce 2009, kdy vyhláška města vešla v platnost, jich tu žilo 2788 – a dnes jich je skoro o tisícovku více. „Už před deseti lety chtěli mít zástupci města zavedenou evidenci psů, proto motivovali jejich držitele, aby své psy nechali trvale označit čipem,“ vzpomněl přerovský primátor Petr Měřínský. V praxi se nová vyhláška ujala rychle a jednoduše - držitel psa účet za úkon předložil na ekonomickém odboru magistrátu a ten jej do výše 600 korun proplatil. Tento systém ovšem bude platit už jen do konce prosince tohoto roku – s tím, že účet mohou majitelé nosit k proplacení ještě do konce dubna roku 2020. Ovšem ti, kteří psa staršího sedmi měsíců dosud neočipovali, mají smůlu, neboť nárok na proplacení se na ně už nevztahuje - a označit psa už budou muset na své náklady.

„Počínaje lednem pak naše městská vyhláška definitivně zanikne. Nemusíme už majitele finančně motivovat k tomu, aby psa nechali označit, protože tuto povinnost jim bude natvrdo ukládat zákon,“ řekla primátorova náměstkyně Hana Mazochová.

Aktuálně má město Přerov ve své evidenci 3 683 psů, z nich je 3 490 označeno mikročipem, 74 psů má tetování, u 44 psů je doloženo potvrzení veterinárního lékaře, že psa nedoporučuje čipovat - a 75 psů zatím označeno není. Každý chovatel je povinen nechat označit psa čipem či tetováním nejpozději do jeho sedmi měsíců, v případě staršího psa pak do třiceti dnů ode dne, kdy se stal jeho majitelem. Kdo to neudělá, tomu hrozí za přestupek pokuta až do výše 20 tisíc korun.

Povinné čipování psů má několik nesporných výhod. Je přínosné při zjišťování identity zatoulaného psa – po načtení čtečkou se rychle ví, kdo je jeho majitelem. Pomoci může čip i v situaci, kdy cizí pes někoho pokouše – během chvilky se totiž zjistí, jestli je očkovaný a komu patří. A v neposlední řadě je čip ochranou i před „množírnami“ – policisté a veterinární kontrola snadno zjistí, komu feny v množírně patří, a nikdo nemůže tvrdit, že psa pouze hlídá, což je nejčastější výmluva.

Další články