Zde může být vaše reklama.

Modernizace vybavení Přerovský zámek má novou recepci, šatnu a zázemí pro průvodce

Přerovský zámek má novou recepci, šatnu a zázemí pro průvodce

foto: prerov.eu

02. 06. 2020 - 11:03

Přerovský zámek prošel modernizací a včera byl slavnostně otevřen. Úpravou prošly prostory pokladny šaten a zázemí pro průvodce. Zastaralý nábytk z devadesátých let vystřídaly moderní kusy z ateliéru desiignéra Radovana Urválka. Úprava město vyšla na 133 tisíc korun.

„O nutnosti udělat úpravy u vstupu do zámku se jedná už od roku 2013, ale najít realizátora nebylo jednoduché, opakovaně bylo třeba rušit výběrové řízení, protože se do něj nikdo nepřihlásil – a když se v dalším kole našel zájemce, tak nakonec od smlouvy odstoupil,“ uvedl přerovský primátor Petr Měřínský. Plánovaná úprava se tak podařila až letos a prováděla se v době nouzového stavu, konkrétně od 25. března.

První, co návštěvníky – kteří tu už někdy byli – upoutá, je změna dispozice. Zatímco dříve byla pokladna vlevo od dveří, teď ji budou mít příchozí po pravé ruce.  „Zaujme i to, že prostory jsou vybaveny atypickým nábytkem – jako jsou vitríny, pult, stoly, věšákové skříně, policové regály a podobně. Toto vybavení přišlo na 796 tisíc korun,“ řekla primátorova náměstkyně Hana Mazochová. Připomněla rovněž, že součástí zakázky byly elektrikářské práce, takže tady jsou za 180 tisíc korun nové vypínače, zásuvky i zajímavé osvětlení. Novotou voní rovněž podlahy – ty byly za 96 tisíc vybroušeny, doplněny lamelami a natřeny speciálním lakem. A čerstvá je také výmalba, které předcházela úprava stěn, očištění stávajících vrstev maleb, bandážování trhlin či prasklin a penetrace – to vše za 61 tisíc.

Nová podoba historické místnosti se podle ředitele Muzea Komenského Radima Himmlera podařila. Pracovalo se na ní dva měsíce a ředitel výsledek i spolupráci s městem ohodnotil slovy: „Úprava odpovídá našim představám, je zdařilá. Mezi muzeem a městem existuje jakási gentlemanská dohoda – my platíme městu nájem a z peněz města se pak provede úprava, která zhodnocuje zámek. V minulosti se například z těchto peněz opravovaly některé sály a teď přišla na řadu recepce.“

Další články