Zde může být vaše reklama.

Zrekonstruovaná škola Studenti „zdravky“ obsadí od září i třetí a čtvrté podlaží

Studenti „zdravky“ obsadí od září i třetí a čtvrté podlaží

foto: prerov.eu

12. 08. 2022 - 14:00

Už rok sídlí přerovská Vyšší odborná škola zdravotnická v nově opraveném objektu, který patří městu. Prozatím se zdravotníci vzdělávali v prvním a druhém nadzemním podlaží, před pár dny už bylo stavebně upraveno i to třetí a čtvrté. Do této části rekonstrukce investovalo město Přerov 4 miliony 291 tisíc korun.

„Od května do konce července tam došlo ke kompletní výměně silnoproudé elektroinstalace, jsou tu nová světla, hotová je rovněž výměna podlahových krytin. Obnovou prošlo i sociální zázemí, které má nové rozvody, obklady a dlažby. Obě patra jsou už i čerstvě vymalovaná,“ informovala náměstkyně přerovského primátora Hana Mazochová.

Budova, která byla na náměstí Přerovského povstání postavena v roce 1975, sloužila v návaznosti na sousední sídlo KSČ jako Dům politické výchovy. Po revoluci zde sídlilo odloučené pracoviště Střední zdravotnické školy Hranice, jenže objekt nebyl zateplený a jeho provoz se stal přítěží - kvůli úsporám se proto v roce 2018 škola vrátila pouze do svého mateřského hranického působiště. Odchod studentů z města ale nebyl vnímán pozitivně. Společnost Agel, která působí i v přerovské nemocnici, se proto dohodla se zástupci Přerova, Olomouckého kraje a Arcibiskupství olomouckého, že do budovy opět navrátí studentský ruch. Vyšší odborná škola zdravotnická přivítala první žáky v září roku 2021, a to v budově, která byla za 24 milionů zrekonstruována – větší část platilo město, dotace činila 4 a půl milionu. „Dostala tehdy novou fasádu, vyměnila se okna, zateplila střecha, zřízen tu byl i nový bezbariérový vstup do budovy. Podoba objektu se zcela změnila, neboť z něj byly sejmuty původní boletické panely, obsahující azbest,“ vzpomněla Ivana Pinkasová z přerovského magistrátu.

Vyšší odborná škola zdravotnická zahájí v září už druhý školní rok a o studium je zájem. K přijímacímu řízení se letos přihlásilo 157 zájemců, do lavic zasedne více než stovka z nich, a to na prezenční a kombinovanou formu studia oboru diplomovaná všeobecná sestra. O studium mají v posledních letech zájem i muži, letos jich nastoupí dvacet.

Další články