Zde může být vaše reklama.

V přerovském Předmostí končí rekonstrukce, po 16 letech

V přerovském Předmostí končí rekonstrukce, po 16 letech
Pohled na Tyršovu ulici

foto: Archiv

09. 01. 2020 - 06:00

Největší přerovské sídliště, které se nachází v místní části Předmostí, se i letos dočká vylepšení. Na podzim tu byla zahájena třináctá etapa regenerace, v rámci níž budou za 16 milionů korun vylepšeny ulice Teličkova, Tyršova a Kotkova. Přes zimu se práce zastavily, pokračovat budou v dubnu. Ale například opravené chodníky v Tyršově ulici čeká v následujících dnech kolaudace, protože nevykazují závady – a lidé už je využívají. Závěrečná kontrolní prohlídka této komunikace je naplánována na 24. ledna.

„Ve třech ulicích byly v závěru roku předlážděny chodníky a vyměněna asfaltová obrusná vrstva vozovky, došlo také k úpravě parkovacích stání, výměně veřejného osvětlení a vybudování nového přechodu pro chodce směrem k ulici Hranická. Dosud byla proinvestována částka 4 miliony 743 tisíc korun,“ vzpomněla náměstkyně přerovského primátora Hana Mazochová.

Letos na jaře čeká dané lokality dokončení terénních úprav včetně osetí a výsadeb, zřízení zástěn u kontejnerových stání a dodání stojanů na kola.

Panelové sídliště v Předmostí bylo vybudováno v osmdesátých letech minulého století mimo jiné v místech světoznámého archeologického naleziště. Práce na projektu regenerace panelového sídliště, v němž žije okolo 5 tisíc Přerovanů, byly zahájeny v červnu roku 2003, s opravami se začalo o rok později – a prakticky od té doby se sídliště upravuje a vylepšuje. V rámci ukončených dvanácti etap se proinvestovala částka 104, 4 milionů korun, z toho 51, 5 činila státní dotace. Místní část dostala v průběhu patnácti let nové chodníky, cyklostezky, osvětlení, obnovil se městský mobiliář, vybudovalo se tu náměstíčko, opravila zeď hřbitova, jsou tu nová hřiště, parkovací místa i zelené plochy.

„Právě probíhající třináctá etapa regenerace je etapou závěrečnou – po jejím dokončení v létě letošního roku budeme moci konstatovat, že tato místní část dostala vylepšení v souhrnné částce 120 a půl milionu korun,“ řekla na závěr Ivana Pinkasová z přerovského magistrátu.

Další články