Zde může být vaše reklama.

V Žebračce šlo k zemi dvacet topolů, zůstaly v místě na zetlení

V Žebračce šlo k zemi dvacet topolů, zůstaly v místě na zetlení

foto: Přerov.eu

10. 12. 2021 - 08:23

Dvacet proschlých topolů, které ještě donedávna rostly na okraji Národní přírodní rezervace Žebračka, šlo v pondělí 6. prosince k zemi. Práce zapříčinily také uzavření cyklostezky, která v místě vede. Ale jen v den těžby.

„K zemi půjde dvacet topolů kanadských, které se nacházejí na hranici životnosti – jsou ve špatném zdravotním stavu, prokazují hnilobu kmenů, na větvích je jmelí. Padající větve navíc ohrožují cyklisty,“ uvedla už dříve Svatava Doupalová z přerovského magistrátu. 

Občané už svou nespokojenost vyjádřili na začátku letošního roku, kdy se v Žebračce také kácelo. Spousta z nich se obrátila přímo na Agenturu ochrany přírody České republiky, která ale zásah doporučila i schválila. A nejinak tomu bylo i nyní. 

„Jako odborný lesní hospodář pro lesní majetek města Přerova zdůrazňuji a zaručuji, že jde o nutnou těžbu starých stromů. Hmota bude ponechána v porostu na zetlení, pokácené dřeviny tedy nebudeme nikam převážet,“ konstatoval také už dříve pro městský web Vít Navrátil z Technických služeb města Přerova.

Kvůli probíhající těžbě byla šestého prosince v lužním lese mezi sedmou ráno a šestou hodinou odpoledne uzavřená také část cyklostezky. Neprůjezdná byla v úseku od silnice I. třídy směrem na Lýsky, až po bránu na Výstaviště z ulice Osmek.

Další články