Zde může být vaše reklama.

Vraky budou stát jejich majitele v ulicích Přerova více

Vraky budou stát jejich majitele v ulicích Přerova více

foto: Přerov.eu

17. 02. 2021 - 10:00

Odstavit vrak v přerovských ulicích bude pro majitele aut od nynějška opět o něco dražší. Firma, která odtahy pro město dělá, si nechá za své služby platit více peněz. Zdražení služby odsouhlasili městští radní. Od roku 2017 platili vlastníci za odstranění auta, které splňovalo parametry vraku, 2 tisíce 783 korun. Dnes zaplatí 3 tisíce 388 korun. To je nárůst o více než šest set korun.

"Stanovila se i nová cena za neúplné odtažení – tím je myšlena situace, kdy odtahovka přijede na místo, ale vlastník si už auto stačil odklidit. V tomto případě nejde o vraky, ale o nevhodně zaparkovaná auta, která třeba brání průjezdu ostatním. Za neúplný odtah se dříve platila částka 1 tisíc 963 korun, nově je to 2 tisíce 178 korun,“ řekl radní Michal Zácha.

Jak se dá vrak v ulicích Přerova nahlásit?

Město Přerov nechalo od roku 2017 odtáhnout celkem 82 vozidel, jejich průměrný věk byl 21 let.

„Jestliže je městskou policií shledán důvod pro umístění takzvané botičky a nikdo do třiceti dní nepožádá o její sejmutí, je nařízen odtah. To se děje nejčastěji při blokových či strojních čištěních. Odtažena mohou být i vozidla, která tvoří překážku silničního provozu – pokud někdo například nechá auto v nepřehledné zatáčce, brání průjezdu, znemožní výjezd z garáží a podobně,“ vysvětlil zástupce ředitele Městské policie Přerov Miroslav Komínek.

Aktivně se odstraňování účastní také Přerované, které když trápí nedostatek parkovacích míst a vidí dlouhodobě odstavené auto, které má třeba vypuštěná kola a vybitá okna, nahlásí ho strážníkům.

„V takovém případě dostaneme místo i fotku auta. V terénu zkontrolujeme, jestli se opravdu jedná o vrak – pokud má auto platnou technickou kontrolu, můžeme maximálně majitele upozornit na stav jeho majetku. Když zjistíme, že má více než šest měsíců propadlou technickou kontrolu, začínáme věc řešit,“ popsal praxi Ivo Sadílek z přerovského magistrátu, který má agendu na starosti.

Auto je pak odtažené na parkoviště v Teličkově ulici, ale ani to není levná záležitost, neboť majitel platí 150 korun za každý den užívání místa.

„A tady jsou i vraky, které sem byly odtaženy před čtyřmi lety. Částka se tak vyšplhá na cenu několikrát převyšující hodnotu odtaženého vozidla, v jednom případě to bylo i více než sto tisíc korun,“ doplnil Ivo Sadílek.

V konečné fázi, pokud se majitel auta nedohledá, putuje vůz k ekologické likvidaci. Novela zákona, která vešla v platnost vloni v dubnu, řeší i možnost dražby – v Přerově zatím k této situaci nedošlo, ale vyloučena není.

Další články