Zde může být vaše reklama.

Za odpad v Přerově se má i nadále platit 700 korun

Za odpad v Přerově se má i nadále platit 700 korun
Částku 700 korun platí Přerované od roku 2018.

foto: Přerov.eu

23. 11. 2021 - 08:25

Přerovští radní se v minulých dnech shodli na tom, že částka, kterou platí Přerované za odpad, se zvyšovat nebude. Pokud jejich stanovisko podpoří i zastupitelstvo, budou tak obyvatelé města platit i v roce 2022 stejný ročník poplatek za odpad na osobu. A to 700 korun. Ke zvýšení cen nechtějí radní sáhnout ani přes to, že ceny za jeho likvidaci rostou. Původně se diskutovalo o navýšení na 750, nebo 800 korun.

„Většinově jsme se shodli, že Přerovanům ponecháme současnou sazbu 700 korun. I za cenu toho, že budeme z rozpočtu města doplácet asi 6 milionů 400 tisíc korun. Těch zdražení v poslední době přišlo poměrně hodně, proto jsme se rozhodli částku v příštím roce zachovat,“ konstatoval primátor města Petr Měřínský.

Jedním z důvodů, proč se radní poplatkem zabývali, byla sitauce, kdy se na jednání přerovské pracovní skupiny pro optimalizaci systému nakládání s komunálním odpadem přítomní členové shodli na navýšení sazby poplatku. Důvodem jejich doporučení je rostoucí výše nákladů na systém odpadového hospodářství.

„Legislativní změny přinesly letos například i povinnost obcím platit za uložení odpadků na skládce, která se nachází na jejich katastru - to dříve nebývalo. V současné době mají tyto obce alespoň slevu a platí 500 korun za tunu odloženého odpadu – a bez této slevy se platí 800 korun za tunu. A my už víme, že do toku 2029 se částka bude navyšovat až na 1850 korun za tunu,“ vysvětlil jednatel Technických služeb města Přerova Bohumír Střelec.

I přes tyto prognózy nechtějí přerovští radní jít teď cestou zdražování. Poslední slovo ale budou mít zastupitelé, kteří se sejdou k jednání v pondělí 6. prosince. Pokud ke zdražení nedojde, bude platit, že k poslednímu zvyšování poplatku došlo od roku 2018, kdy se cena zvedla z 650 korun.

Další články