Zde může být vaše reklama.

Přírodní rezervace Žebračku čistí od popadaných stromů

Žebračku čistí od popadaných stromů

foto: Přerov.eu

16. 01. 2021 - 15:00

Havarijní dřeviny, které ohrožují kolemjdoucí budou v těchto dnech postupně odstraňované turistické trasy v Národní přírodní rezervaci Žebračka. Z lužního lesa mají po zásahu dělníků zmizet hlavně popadané suche jasany, které pro cennou a na faunu i flóru bohatou oblast představují dlouhodobý problém.

„Musíme odklidit nahnuté a jinak poškozené stromy. Prioritou je, aby se zajistil bezpečný průchod pro návštěvníky tohoto lesa. Rozsah kácení byl předem projednán a odsouhlasen Agenturou ochrany přírody a krajiny ČR,“ uvedla Svatava Doupalová, která má na přerovském magistrátě na starosti péči o dřeviny.

Práce na odstraňování problematického dřeva už začaly, hotovo by mělo podle plánu být koncem února. Tento termín je důležitý, pozdější těžba by totiž mohla poškodit vzácné rostliny, které začnou v rezervaci opět růst.

Vloni se lužní les zavodňoval, další práce jsou v plánu

Pro dělníky nejde za poslední dobu o první setkání se s Žebračkou. Zavítali do ní už loni na podzim, kdy se snažili zlepšit zavodňování tamní půdy. I když byl loňský rok co se týče srážek bohatý a vláhy bylo dostatek, roky předtím les výrazně trpětl suchem.

„V říjnu proto provedli pracovníci technických služeb výměnu potrubí pod dvěma stezkami a tímto relativně jednoduchým zásahem umožnili opětovné zavodnění jedné větší strouhy, přivádějící potřebnou vodu na levý břeh mlýnského náhonu Strhanec,“ sdělil náměstek přerovského primátora Petr Kouba.

Národní přírodní rezervace Žebračka

Žebračka je nejrozsáhlejším lužním lesem v povodí celé řeky Bečvy. Území je ale velmi významné také díky společnému výskytu karpatské a panonské květiny, žije zde ale také velké množství ohrožených druhů živočichů a své hnízdiště zde má až 75 druhů ptáků.

Další články