Zde může být vaše reklama.

Proč odvolal rektor UPOL děkana přírodovědy Kubalu?

Proč odvolal rektor UPOL děkana přírodovědy Kubalu?

foto: UPOL

04. 10. 2022 - 18:02

V pondělí 3.října Univerzita Palackého v Olomouci informovala, že její rektor, Martin Procházka rozhodl o ukončení pracovního poměru děkana Přírodovědecké fakulty UP Martina Kubaly. Jeho pracovní poměr by měl skončit na konci kalendářního roku. K rozhodnutí měl rektor dojít po prošetření vyjádření pana Martina Kubaly v rámci probíhajících soudních řízení a v souvislosti s podněty zástupců odborové organizace.

Dnes rektor k celé věci doplnil: „Chtěl bych říct, že mě tato situace vůbec netěší. Byly mi ale sděleny velmi závažné okolnosti, po kterých proběhla opravdu pečlivá analýza, a musím konstatovat, že při posouzení všech skutečností jsem konal tak, jak jsem konat musel. A to proto, abych zamezil případné další škodě, nedodržování právních předpisů, eliminoval rizika a chránil zájmy univerzity, což je mou povinností jakožto rektora,“. Zároveň odmítl, že by rozhodnutí souviselo s jednáním Akademického senátu UP, který před několika dny řešil rozdělování majetku mezi přírodovědeckou fakultou a vysokoškolským ústavem.

Rektor univerzity se rozhodl k takto zásadnímu kroku, protože je přesvědčen, že došlo k závažnému porušení pravidel při nakládání s osobnímu údaji, a proto reagoval v rovině pracovněprávní. V rovině trestněprávní musí celou věc posoudit policie a další orgány činné v trestním řízení. Univerzita podala v této věci trestní oznámení.

Děkan Martin Kubala s výpovědí nesouhlasí a bude se podle svého vyjádření bránit právní cestou.

Další články