Zde může být vaše reklama.

Léčba závislosti Chcete přestat kouřit? V Prostějově vám pomůžou!

Chcete přestat kouřit? V Prostějově vám pomůžou!

foto: Pixabay

08. 10. 2019 - 20:00

Patříte mezi tu skupinu kuřáků, která by se chtěla svého zlozvyku zbavit? Pak pro vás máme výbornou zprávu! Od začátku října totiž můžete využít nové poradny pro odvykání kouření, která se nachází v prostorách Nemocnice Prostějov. Každé úterý od 13 do 15 hodin zde nabízí bezplatné poradenství, které má umožnit lidem z Prostějovska dostupnější léčbu v odvykání kouření.

Nová poradna funguje od 1. října a na své pravidelné pacienty teprve čeká. Zájemci nepotřebují doporučení lékaře, stačí jim objednat se telefonicky na čísle 582 315 263 a ve smluvený čas dorazit. „První sezení trvá na 1,5 - 2 hodiny, po něm následují kontrolní sezení, které zaberou asi 30 minut. Při první návštěvě pacient vyplní dotazníky s názvy Škála závislosti na cigaretách, Dotazník kuřáckých návyků, Dotazník odolnosti vůči nutkání kouřit, Jste připraveni přestat kouřit. Výsledky vyhodnotíme a na základě rozhovoru s pacientem určíme další postup,“ popisuje průběh prvního sezení Ivona Grygárková, primářka Oddělení plicních nemocí Nemocnice Prostějov, která je jedna ze dvou ordinujících lékařek nové poradny.

Každý, kdo chce přestat kouřit, musí mít trpělivost a především vlastní motivaci. „Léčba na nátlak rodiny a okolí nefunguje. Kuřák musí chtít přestat sám, protože to obnáší změny životního stylu, denních stereotypů a naučeného chování. Teprve pak mu můžeme v poradně pomoct zbavit se závislosti na nikotinu a usnadnit mu odvykání například pomocí nikotinových náhražek ve formě žvýkaček a náplastí nebo pomocí farmakoterapie speciálními,“ říká Ivona Grygárková a upozorňuje, že i kouření pěti cigaret denně je škodlivé a vyžaduje odbornou léčbu.

Poradna má usnadnit léčbu odvykání kouření lidem z prostějovského regionu. „Odvykací poradnu jsem se rozhodla otevřít proto, že nejbližší se nachází až v Olomouci a pacienti většinou nechtějí jezdit mimo místo bydliště. Jakákoliv překážka navíc může být důvod k tomu, aby pacient léčbu odvykání kouření nedokončil, nebo vůbec nezačal. Naše poradna je otevřena všem kuřákům, kteří sami chtějí přestat kouřit, a podle zájmu jsme připraveni i rozšířit ordinační hodiny,“ nabádá primářka Grygárková s tím, že i při prvotním selhání léčby je nutné pacienta nadále motivovat a hledat další řešení.

A pokud vás zajímají nějaké statistiky ohledně kouření, můžete zavítat sem!

Další články