Zde může být vaše reklama.

Kontrola teploty Infekční oddělení prostějovské nemocnice se postupně zaplňuje

Infekční oddělení prostějovské nemocnice se postupně zaplňuje

foto: Archiv redakce

28. 03. 2020 - 09:00

Nejen v republice, ale také v Olomouckém kraji stále roste počet potvrzených případů nákazy koronavirem. V Olomouckém kraji jich k sobotnímu ránu bylo celkem 197. Jednou z nemocnic, které se o pacienty starají, je také Nemocnice Prostějov. Na infekčním oddělení prostějovské nemocnice momentálně leží 12 pacientů, dalších pět je na anesteziologicko-resuscitačním oddělení (ARO). Zdravotníkům, kteří se vydávají ze všech sil, se snaží pomoct dobrovolníky. Rouškami i občerstvením.

"Je vidět, že počet případů bude v republice narůstat, což se odráží také na obsazenosti infekčního oddělení Nemocnice Prostějov, které se postupně zaplňuje. V tuto chvíli leží na infekčním oddělení už 12 pacientů s potvrzeným Covid-19 a na oddělení ARO je v péči lékařů dalších 5 osob. Na plné obrátky funguje mobilní odběrové stanoviště před Nemocnicí Prostějov - zatímco na začátku týdne zde odebrali zdravotníci denně 20-30 osob, včera to bylo 72 pacientů! Celkový počet odebraných pacientů na tomto stanovišti je za tento týden 200," prozradila Hanáckému Večerníku Radka Miloševská, mluvčí prostějovské nemocnice.

Vzhledem k vyvíjející se situaci zavádí i prostějovská nemocnice postupně řadu novinek.

"Novinkou tohoto týdne je nové mobilní odběrové pracoviště u Nemocnice Přerov, které bylo uvedeno do plného provozu včera. Vytížená je také laboratoř Nemocnice Prostějov, odkud putují k analýze vzorky z celého kraje. Od pondělí do tohoto okamžiku zde vyšetřili odborní laboratorní pracovníci celkem 539 vzorků a vyšetřovat se bude samozřejmě i o víkendu," prozradila.

Ochranné pomůcky kryje nemocnice z vlastních zásob, ale také z darů od dobrovolníků a firem.

"Po obdržení dodávek ochranných pomůcek od kraje i od vlastní distribuční společnosti se nám daří aktuálně saturovat potřeby našeho zdravotnického personálu. Dobrovolníci nám nosí ručně šité bavlněné roušky, za které velmi děkujeme. Najdou využití u našich pacientů, kterým je rádi poskytneme v případě, kdy nemají vlastní ústenku. Děkujeme také všem firmám a jednotlivcům, které našim zdravotníkům v těchto dnech vyjadřují podporu - kdybychom měli vyjmenovat všechny, nebude stačit novinový papír, proto mi dovolte poděkovat alespoň souhrnně - děkujeme," vyjadřuje Miloševská vděčnost za všechny zdravotníky.

Další články