Zde může být vaše reklama.

Ptení se uzavřelo Kocourkov v Prostějově: Auta se dřevem musí přes město

Kocourkov v Prostějově: Auta se dřevem musí přes město

foto: archiv

18. 07. 2019 - 06:00

Odbor dopravy prostějovského Magistrátu vydal dne 17. června letošního roku vyhlášku, kterou omezil vjezd vozidel nad 7,5 tuny na cestu, která vede na nádraží v Ptení. Podle textu této vyhlášky do doby, než projde komunikace opravou. Výsledek? Jedno z mála nádraží v Prostějovském okrese, kde se dá nakládat dřevo, je nepoužitelné, a auta se dřevem musí přes centrum Prostějova.

V celém prostějovském okrese jsou tři nádraží, kde je možno nakládat na železniční vagóny dřevo: Prostějov, Ptení a Dzbel. S ohledem na vzdálenost Dzbelu se naprostá většina podobných nakládek realizovala ještě donedávna v obci Ptení, tím spíše, že v jeho bezprostřední blízkosti funguje frekventovaná pila. Od června ale náklaďáky na pteňské nádraží nesmějí - vedoucí prostějovského odboru dopravy Miroslav Nakládal vyhověl stížnostem obyvatel Ptení, kterým vadily náklaďáky lomozící po léta neudržované cestě, a veřejnou vyhláškou zakázal vjezd aut nad 7,5 tuny. Tím se stalo, že se prostějovský Magistrát postavil proti prostějovskému Magistrátu; okresním městem nyní projíždějí kolony aut se dřevem, které nyní mohou nakládat jen v Prostějově.

Kalamitní dřevo = kalamita pro Prostějov
Situace se značně zhoršila v souvislosti s kůrovcovou kalamitou a množstvím dřeva, které bylo nutno zpracovat. Ještě v loňském roce poukazovali obyvatelé Ptení na to, že na místě probíhají i překládky z kamionu na kamion, a žádaly obec o řešení. Ta věc ale řešit nemohla, neboť nedisponuje odborem dopravy - a záležitost tak doputovala až na prostějovský Magistrát. A jestliže se v Ptení denně nakládalo, slovy starosty obce Jiřího Porteše, deset až patnáct vagonů, toto množství se nyní přesunulo na prostějovské nádraží. Odbor dopravy sice nejprve uvažoval o omezení rychlosti, nakonec to ale celé skončilo úplným zákazem vjezdu. Nyní si tak stěžují obyvatelé Prostějova - na totéž, co předtím pár lidí v Ptení. Na prach, hlučnost, poničené a ucpané cesty.

Další články