Zde může být vaše reklama.

PRVNÍ RANDE NA TRANSFUZCE Netradiční oslava Valentýna. Zamilovaní darovali krev i plazmu

Netradiční oslava Valentýna. Zamilovaní darovali krev i plazmu

foto: Nemocnice Agel Prostějov

14. 02. 2024 - 20:12

Prostějov – Svatý Valentýn, dnešní svátek zamilovaných, nemusí mít nutně podobu romantické večeře s partnerem, pobytu na zámku, v saunovém světě nebo ve skleníku s exotickými rostlinami. Prostějovská nemocnice nabízí již tradičně partnerům i dalším lidem příležitost vykonat dobrý skutek a z lásky darovat krev nebo krevní plazmu.

„V úterý se k tomuto gestu solidarity připojilo 29 lidí, dnes přišlo dalších jedenáct,“ řekla Hanáckému večerníku Gabriela Lefenda, mluvčí skupiny Agel, jejíž je prostějovská nemocnice součástí. „Všichni dostali sladký dárek a dvojice láhev vína. Každého dárce vede k činu něco jiného, většinou je to ale právě příjemný pocit z dobrého skutku nebo snaha pomoci druhým. Ať už je motivuje cokoliv, každému z nich jsme nesmírně vděční,“ doplnila Eva Hradečná z transfuzního oddělení špitálu.

Valentýnský odběr je na oddělení tradicí od roku 2020. Příkladem mohou být manželé Klára a Michal Kosatíkovi (na fotografii), kteří si na začátku vztahu dali rande právě na transfuzce a společně darovali krev. Vztah i snaha dělat dobré skutky jim vydržely dodnes.

Dárcem se může stát každý zdravý člověk starší 18 let s hmotností nad 50 kilogramů, který má zdravotní pojištění v České republice. Ženy mohou darovat krev čtyřikrát ročně, muži pětkrát do roka. Interval mezi odběry by měl být minimálně osm týdnů. Naopak darovat krev nemohou chronicky nemocní pacienti, lidé, kteří prodělali onkologické onemocnění, anebo v minulosti prodělali žloutenku typu B a C, či jsou HIV pozitivní. Dárce krve by neměl být ani diabetik, neměl by být závislý na alkoholu či na jiné návykové látce. 

Obdobnou tradici darování krve či plazmy při příležitosti svátku zamilovaných znají i v jiných nemocnicích.  

 

 

 

Další články