Zde může být vaše reklama.

Hluk je příliš intenzivní Protihluková stěna nefunguje, stěžují si obyvatelé Prostějova

Protihluková stěna nefunguje, stěžují si obyvatelé Prostějova
Ilustrační foto

foto: www.pixabay.com

20. 02. 2020 - 06:00

Obyvatelé Prostějova a místní opozice si stěžují na nefunkčnost protihlukového opatření v Okružní ulici. Odkazují se na technickou zprávu, která říká, že panely mají evokovat funkčnost psychologicky. Vedení oponuje, že protihluková stěna je jen jedno z opatření proti hluku.

Silnice v Okružní ulici je velmi frekventovaná. Z jedné strany ji lemuje zeď, od které se hluk odrážel přímo k obytným domům. Radnice proto nechala na zídku nainstalovat protihlukové panely, které měly hluk snížit. Panelů je jednatřicet a Prostějov stály více než 800 tisíc korun.

Lidé si ale pořád stěžují, že hluk je příliš intenzivní. „Je to takové zvukové placebo, lidé se na to podívají, řeknou si, že je to prima, i když ta zídka nic neodráží,“ řekl pro Českou televizi zastupitel Petr Ošťádal.

Vedení města ale nesouhlasí. „Pouze hezké na pohled to není, ty panely zvuk nepohlcují, ale odrážení jiným směrem. Nikoliv směrem zpět k těm domům, ale do prostoru,“ řekl České televizi náměstek primátora Jiří Rozehnal.

Protihlukové panely jsou pouze jedno z opatření. Do dvou let se má vybudovat ještě cyklostezka, díky které se silnice posune o metr od obytných domů. „Budou tam vysoké živé keře, které také nějakým způsobem pohlcují hluk. Hluk nemůžeme úplně vyloučit, to bychom museli uzavřít celou silnici a to je nemožné,“ dodal Jiří Rozehnal.

Další články